KULTer.hu - Ők a Malter Filmfesztivál díjazottjai
94068
post-template-default,single,single-post,postid-94068,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ők a Malter Filmfesztivál díjazottjai

A mozi szerelmeseit izgalmas rövidfilmekkel, a rövidfilmek alkotóit számos díjjal várta a debreceni Malter Filmfesztivál, ahol a KULTer.hu különdíja is gazdára talált.

A debreceni Apolló mozi Kertész Mihály-termében 28 rövidfilmet tekinthettek meg az érdeklődők október 18-án a Malter Filmfesztiválon. A vetítéseket követően a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának felajánlásában a szakmai zsűri kiosztotta a 300 ezer forint összértékű fődíjakat, valamint az FM90 Campus Rádió, az Alföld Televízió és a KULTer.hu különdíjait, továbbá a közönségdíjat.

Az Alföld Televízió különdíját a Vidéki randevú kapta. Papp Csilla ismertette a döntéskor figyelembe vett szempontjaikat, elmondása szerint kiemelkedőnek találták Dudás Balázs filmjének operatőri megoldásait, méltatta annak újszerűségét és feszült hangulatát.

Az FM90 Campus Rádió főszerkesztője, Tóth Judit elmondta, elsősorban az ötletességéért és a humoráért ítélték a Blackout című animációs filmnek különdíjukat.

KULTer.hu Kőszegi Tamás The Copyist (A másoló) című kísérleti rövidfilmjének ítélte különdíját izgalmas vizualitásáért, invenciózus, eredeti képnyelvi megoldásaiért. A fénymásoló pásztázójának torzulásain keresztül mutatja be a női testet és a szeretkezés közben átélt érzelmeket a mindössze 8 perc hosszúságú rövidfilm, aminek elkészítéséhez több mint 5 ezer fénymásolt oldalra és 3 évnyi munkára volt szükség.

A háromfős szakmai zsűri tagjai Váró Kata Anna filmkritikus, Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője, valamint Szénási Miklós író, újságíró voltak. A harmadik helyezést a #Help című kisfilmnek ítélték oda, Engelmann Péter, a film rendezője elárulta, már egyetemi pszichológus hallgató korában megfogalmazódott benne a produkció alapötlete. Fejér Tamás szerint a #Help az internethasználat mindennapi veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A második helyezett a Volt egyszer két balerina című, dokumentarista jellegű film lett, Szénási Miklós szerint olyan hatást kelt, mintha a nagymamájával beszélgetne az ember – talán közvetlenségének köszönhetően nyerte el a közönségdíjat is. Dombrovszky Linda, a film rendezője elárulta, hogy támogatás nélkül, szeretetből és önerőből kezdték el forgatni a Volt egyszer két balerinát, a munkálatokat viszont megnehezítette, hogy a 90-es éveik közepén járó hölgyek fáradékonysága miatt lassan haladt a forgatás.

Bár Váró Kata Anna megjegyezte, nem volt könnyű az eltérő műfajú és hosszúságú alkotásokat összevetni, a fődíjat a zsűri egybehangzó véleménye alapján az En Passant nyerte. A rövidfilm rendezője nem tudott az eseményen részt venni, a zsűri indoklása szerint Oláh Kata érzékeny, drámai alkotása az apró részletek és a rövid cselekményszálak megrendítő és feszültségekkel teli összefűzésével nyújt maradandó élményt.

A zsűri különdíját a Bence vagyok című filmnek ítélték, amely Fejér Tamás szerint „úgy lett kiváló alkotás, hogy pulzáló dinamikája pozitív életérzést közvetít”.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum