KULTer.hu - Oravecz Imre Debrecenben
93567
post-template-default,single,single-post,postid-93567,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Oravecz Imre Debrecenben

Oravecz Imre Kossuth-díjas író, költő, műfordító aranydiplomája átvétele alkalmából látogat Debrecenbe hamarosan, egy nappal a vasárnapi esemény előtt, október 7-én felolvasással egybekötött beszélgetést rendeznek a szerzővel a Debreceni Egyetemen.

A szerző indulása több ponton is Debrecenhez kötődik. 1967-ben magyar-német szakos diplomát szerzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, október 8-án veszi át aranydiplomáját. Első verseit az Alföld folyóirat közölte – 1975-ig más országos terjesztésű orgánum politikai okokból nem publikál(hat)ta írásait. Később többek közt Kossuth-, Prima-, Alföld- és AEGON Művészet Díjjal is jutalmazták. Az 1989-ben neki ítélt József Attila-díjat nyílt levélben visszautasította.

Az ismert és elismert szerző hosszabb-rövidebb ideig élt Londonban, Berlinben és az Amerikai Egyesült Államok több városában is, Heves megyei szülőfaluja viszont mindvégig központi szerepet játszott az életében. „Új képzeteimnek is az ottaniakkal kell először megbirkózniuk” – írja 1969-es önelbeszélésében.

Recepciója többek közt a regényeiben is kibontakozó Szajla-mitológia miatt kezeli az emlékezet stratégiáit a műveiben megjelenő legfontosabb problémák egyikeként: a folyamatos megújulásokkal fémjelzett életművében az idő- és térdimenziók kötetről kötetre történő újragondolása, a személyes és tárgyias megszólalásmódok szisztematikus egymásra montírozása, az emlékezés által meghatározott nyelvi létesítés lehetőségeivel folytatott játék, s ehhez kapcsolódóan az elmúlás gondolatköre fontos állomásokat jelölnek ki.

A szerzővel a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézete felolvasással egybekötött beszélgetést szervez a főépület (Egyetem tér 1.) harmadik emeleti Intézeti Könyvtárában (303-as terem). A 16 órakor kezdődő beszélgetést Vigh Levente kritikus, szerkesztő moderálja.

A Facebook-esemény itt érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. aug. >>
hkscpsv
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum