KULTer.hu - Oscar-díjas alkotó képére lehet licitálni
93526
post-template-default,single,single-post,postid-93526,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Oscar-díjas alkotó képére lehet licitálni

Művészettörténeti érdekességekkel és igazi ritkaságokkal készül a Virág Judit Galéria októberi árverésére, melyen Rippl-Rónai József egyik legkorábbi kukoricás képe és egy Oscar-díjas művész festménye is kalapács alá kerül. 

A megszokott 20. századi klasszikus magyar alkotások mellett néhány 19. századi remekműre és kortárs alkotásra is licitálhatnak a gyűjtők. Az őszi aukciót megelőző kiállítás már látogatható.

Az aukció szenzációja Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a sárga szobában című alkotása, melyet 1907-ben festett az alkotó a kaposvári otthonképek lírai és legfrissebb darabjaként.

„Ezen már megjelennek a mindent körülölelő, erős, barna kontúrok, a merész képkivágat, és a majdani kukoricaszemekre emlékeztető nagy festékfoltok. (…) Ennek az alkotásnak a felbukkanása igazi szenzáció, hiszen ritkán szokott árverésekre kerülni ilyen kaliberű festmény” – árulta el a műről Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

Az aukció másik izgalmas darabja Korda Vince Nagybányai táj című képe 1922-ből. Korda fiatalon festői ambíciókat dédelgetett, mégsem alkotott sokat, ugyanis külföldre költözve díszlettervezőként vált híressé és sikeressé. 1941-ben Oscar-díjjal jutalmazták A bagdadi tolvaj című filmben nyújtott díszlettervezői munkájáért.

Tihanyi Lajos Cézanne igézetében készült Trencsényi vár című alkotása is kiemelkedő tételnek számít, ugyanis feltehetőleg szerepelt a Nyolcak harmadik, és egyben utolsó kiállításán. Ugyanilyen jelentős a Ma műhelyében alkotó Uitz Béla Erdei út című nagyméretű tusképe, amely az expresszionizmus egyik nagyszerű darabja.

Az aukció különlegesen szép és fontos alkotásai közé sorolható még Czigány Dezső ragyogó színekkel és hamvas tónusokkal megfestett nizzai tájképe, Vaszary János 1925-ben festett, a húszas évek hangulatát visszaadó Párizsi mulató című festménye, valamint Perlmutter Izsák Tengerparton című életképe, amelyen egy hamisítatlan, impresszionista holland tengerpart sejlik fel napernyős figurákkal, csíkos öltözőkocsikkal és a végtelen tengerbe vesző mólóval.

A tételek között továbbá számos, elsőrangú Kádár Béla-, Berény Róbert-, Aba-Novák Vilmos- és kivételesen szép Mészöly Géza-, Lotz Károly- és Mednyánszky-képek is találhatók, valamint Zsolnay-kerámiák szintén kalapács alá kerülnek.

Az aukciós darabok ingyenes megtekinthetők a Virág Judit Galériában szeptember 30. és október 13. között, minden nap 10-18 óráig. Az őszi árverés október 14-én (szombaton) lesz a Budapesti Kongresszusi Központban.

Az aukciós katalógus ide kattintva érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum