KULTer.hu - Szabó Magda-szobrot avattak Debrecenben
93632
post-template-default,single,single-post,postid-93632,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szabó Magda-szobrot avattak Debrecenben

Szoboravatással és színházi díszelőadással emlékeztek meg a száz éve született Szabó Magdáról október 5-én szülővárosában, Debrecenben, valamint emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a Dóczy Gimnáziumban egy nappal korábban.

A Református Nagytemplom előtt, a Kossuth téren helyezték el az író egész alakos bronzszobrát, amely E. Lakatos Aranka szobrászművész alkotása, és amelyet Katona Gyula debreceni polgár adományozott a városnak. Szabó Magda szobra „beszélni is tud” a talapzatán elhelyezett QR-kód használatával.

A Csokonai Színházban díszelőadáson mutatták be Szabó Magda Régimódi történet című színművét október 5-én este. A darabot Szabó Magda legkedvesebb debreceni színész-rendezője, Csikos Sándor állította színpadra, a főbb szerepeket Kubik Anna, Sárközi-Nagy Ilona és Garay Nagy Tamás alakították.

Az emlékházról: a Dóczy Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma – melyről mindig rajongással és nagy elismeréssel nyilatkozott Szabó Magda – épületében található emlékszobát kinőtte a hagyaték, ezért döntöttek úgy, hogy az iskola udvarán, külön épületben helyezik el az író szellemi és tárgyi örökségének emlékeit. A hagyaték gondozója a Református Kollégium múzeuma és Tasi Géza. A gimnázium épületének falán leleplezték Szabó Magda bronz domborművét is.

Szabó Magda az egyik legtöbb nyelvre lefordított magyar író, művei ma is nagyon népszerűek Európában, és kultusza ma is jelentős például Olaszországban, Franciaországban és Németországban.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum