KULTer.hu - Szöllősi Mátyás nyerte a Margó-díjat
94162
post-template-default,single,single-post,postid-94162,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szöllősi Mátyás nyerte a Margó-díjat

Szöllősi Mátyás nyerte idén a legjobb első prózakötetért járó Margó Irodalmi Díjat a Váltóáram című művéért. Az elismerést a vasárnap zárult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron vehette át a szerző a budapesti Teslában.

Az Európa Könyvkiadónál megjelent Váltóáram című alkotásban kilenc novella olvasható, melyekben egyszerre formálódik meg egy sejtés – egy már-már apokaliptikus vízió –, és elevenednek meg abszurd, de nagyon is hús-vér figurák, akiket ismerhetnénk akár a mindennapjainkból is. A mű egyszerűen, szabadon és vizuálisan beszél. Melankólia jellemzi, erős történetek és jó stílus, vágyakozás, csalódás, betegség, szégyen és magány – csupa olyan dolog, amiről nehéz beszélni. Szöllősi Mátyás első prózakötetének ereje minden bizonnyal a pontos ábrázolásban és a látomásos, költői nyelvben rejlik.

A Margó Irodalmi Díjra ebben az évben huszonnégy könyvet neveztek, a legjobb három közé pedig a Váltóáram mellett Gyurkovics Tamás Mengele bőröndje – Josef M. két halála és Pető Péter Leshatár című műve került be. Szöllősi Mátyás ötszázezer forintos pénzjutalmat nyert, illetve a Bookline-tól szakmai, kereskedelmi és médiatámogatást kap, a Balassi Intézet az alkotásból próbafordítást készít, és külföldi könyvfesztiválokra is eljuttatja azt. 

A díjat 2015-ben adták át először, a nyertes akkor Totth Benedek lett a Holtverseny című könyvével, 2016-ban pedig Milbacher Róbert kapta meg a Szűz Mária Jegyeséért.

A zsűri tagjai idén Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Antal Nikolett és Korpa Tamás, a Fiatal Írók Szövetsége elnökei, Szabó Zsuzsa, a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője voltak.

Szöllősi Mátyás 2005 óta publikál. 2010-ben jelent meg Aktív kórterem című kötete, 2011-ben Állapotok – negyvenöt töredék című könyve, első prózai munkája a most díjat nyert Váltóáram, hétszer szerepelt a Magvető Könyvkiadó által évente megjelentetett Szép versek című antológiában. Két drámája a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretein belül megrendezett Nyílt Fórumon is szerepelt (2010, 2011), illetve Lassan, visszatartva című drámáját felolvasószínházi formában a Nemzeti Színházban is bemutatták 2014-ben. 2008 és 2014 között rendszeresen közölt kritikákat legfőképp kortárs szerzők műveiről, illetve komolyzenei koncertekről. Szerkesztő volt több szépirodalmi és kulturális folyóiratnál. Fotóriporterként is dolgozik, a Budapest Katalógus szerkesztője, valamint számos egyéni portré- és dokumentarista sorozat készítője.

A Margó Irodalmi Díj mellett a főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. együttműködő támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is kihirdették, egy olyan 35 év alatti elsőkötetes írónak, aki egyéni látásmódjával, friss, izgalmas könyvével érdemelte ki az elismerést. A díjat idén Tóth Kinga vehette át Holdvilágképűek című művéért.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum