KULTer.hu - Az állampolgár tarolt Los Angelesben
94478
post-template-default,single,single-post,postid-94478,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Az állampolgár tarolt Los Angelesben

A 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál megnyitója

A Valami Amerika-filmek és a Magyar vándor rendezőjének legújabb nagyjátékfilmjével, a Kincsemmel nyitott a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál november 3-án, magyar idő szerint hajnali háromkor. A vetítés előtt ünnepélyes keretek között hirdették ki a díjazottak listáját. Az idei év meglepetése, hogy a fesztivál – összesen – tíz díjából a négy legfontosabbat Az állampolgár című film vihette haza. Ott jártunk a helyszínen.

A díjátadóval egybekötött hivatalos megnyitót privát fogadás előzte meg a Santa Monica-i Laemmle Filmszínház Mezzazine Lounge különtermében, ahol találkozhattak egymással a Magyarországról érkező alkotók és a helyi kulturális élet alakjai, támogatói. A fesztivál magyar sztárvendégei Farkas Franciska színésznő (Brazilok), és Reviczky Gábor színész (Pappa Pia) voltak. A Kincsem rendezője, Herendi Gábor személyesen vett részt a nyitóvetítésen. A rendező nagy költségvetésű filmje (a magyar filmgyártás mindenkori legdrágább kosztümös alkotása), jelenleg is jól szerepel a nemzetközi fesztiválokon, az Egyesült Államokban több díjat is nyert, és jó visszhangja van az amerikai médiában. Herendi rendezése a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál nyitófilmjeként is elnyerte a közönség tetszését.

Csupó Gábor a Pappa Pia rendezője, Hules Endre rendező és Tarján Györgyi, Los Angelesben élő magyar színésznő is részt vett a vetítésen. Tarján Györgyi (Egy erkölcsös éjszaka, Vészhelyzet) később díjátadóként színpadra is lépett. Korábban megjelent a fogadáson az idei év magyar Oscar-díjas rendezője, Deák Kristóf is, de elfoglaltsága miatt nem maradhatott a megnyitón. Széles Tamás, Magyarország Los Angeles-i főkonzulja ezen az estén más minőségben, dokumentumfilmes rendezőként vett részt a fesztiválon. Az Isten embere című dokumentumfilmjével a kategória díját vihette haza. A Magyar Nemzeti Filmalapot ezúttal is Vajna Tímea képviselte férje, Andy Vajna helyett.

Sokak meglepetésére Az állampolgár című film lett a Los Angeles-i filmszemle abszolút győztese. Olyan filmeket utasított maga mögé, mint a Kincsem, a Pappa Pia, a Budapest Noir, a Brazilok vagy Magyarország idei hivatalos Oscar-nevezettje, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című nagyjátékfilmje. (A forgatókönyvíró-rendező egyébként személyesen fogja bemutatni a filmjét Los Angelesben.) Vranik Roland győztes filmje, Az állampolgár egy hatvanéves amatőr színész, Dr. Cake-Baly Marcelo főszereplésével teszi hitelessé a bevándorlók kálváriáját, buktatókkal teli, nehéz helyzetét Magyarországon. A film a legjobb férfi főszereplő, a legjobb női alakítás, a legjobb rendezés és a legjobb film díjakat is elnyerte.

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál tizenhét éves története alatt kiemelkedő eseménnyé vált a kaliforniai magyar közösség kulturális életében. Létjogosultságát három dolog is indokolja. Az első, hogy az idegenben élő magyar közönség számára egyszerre ad átfogó képet az éves magyar filmtermésről. Ezt jól mutatja, hogy a fesztivál válogatása idén tizenhárom kiemelt mozifilmet, tizenkilenc tévéfilmet, tizennyolc rövidfilmet és nyolc dokumentumfilmet tudott felvonultatni a közelmúlt alkotásaiból. Emellett számos animációt és ismeretterjesztő alkotást is megtekinthetnek az érdeklődők. A másik fontos szempont, hogy a magyar filmkészítők, színészek a fesztivál által könnyebben juthatnak el a filmgyártás fővárosba, Hollywoodba. (A filmeket egyébként angol felirattal vetítik, tehát matematikai esélyük is lehet arra, hogy egy amerikai producer kíváncsiságból beül valamelyik vetítésre és felfigyel egy színészre/rendezőre.) Harmadrészt – az előző gondolathoz kapcsolódva – a fesztivál által Hollywoodba „házhoz jönnek” a magyar filmek, ami jelentősen megkönnyíti az amerikai szakma számára a betekintést a kortárs magyar filmművészetbe. Magyarország populációját tekintve kis ország, mégis meghatározó csillagként ragyog a nemzetközi filmtörténet egén. Hollywood alapítása is részben magyar filmesek nevéhez köthető – és ezt Hollywood nem felejtette el. Idén először, a kéthetes fesztivál Los Angeles négy Laemmle filmszínházában: a Monica Film Centerben, a Fine Arts Theater Beverly Hillsben, Music Hallban és a Playhouse Pasadenában mutatja be a magyar filmeket.

Érdekesség, hogy a vörös szőnyeg hagyományosan hiányzik a kaliforniai magyar filmszemléről. Ennek oka, hogy a főszervező, Bunyik Béla (Bunyik Entertainment) számára rossz emlékeket idéz Magyarország rendszerváltás előtti időszakából a vörös kárpit. Bunyik évek óta feleségével közösen, Bonnie Bunyikkal szervezi a fesztivált. Saját bevallása szerint idén feleségére hárult a munka mérvadó része. A fesztiválhoz kötődő programként Farkas Franciska színésznő Borbély Melinda meghívására, a Makar Csudra című monodrámát mutatja be a The Laguna Cultural Clubban a helyi magyar közönség előtt. A 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál november 16-án, Gárdos Éva Budapest Noirjával zárja kapuit, amin a rendező személyesen is részt fog venni.

17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál, Los Angeles, USA, 2017. november 2–16.

A fotókat Kereki Kati készítette. A borítóképen Herendi Gábor nyilatkozik.

Vida Virág

szerző: Vida Virág
honlap e-mail
Vida Virág 1977-ben született Debrecenben, jelenleg Budapesten és Los Angeles-ben él. Színház- és tánckritikus, koreográfus. A Debreceni Egyetem magyar és művészettörténet szakát 2004-ben végezte el, a LÉK irodalmi kör megalapítója volt. Később a KFRTKF posztgraduális képzésén szerzett tánc- és drámapedagógusi dipolomát, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola modern tánc szakát végezte el. Újságírói munkásságát a Színház szakfolyóiratnál kezdte 2005-ben, azóta számos szaklapnak és magazinnak a szerzője lett.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum