KULTer.hu - Ismét fődíjat zsebelt be a Testről és lélekről
94867
post-template-default,single,single-post,postid-94867,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ismét fődíjat zsebelt be a Testről és lélekről

A Camerimage nemzetközi filmoperatőr fesztivál fődíját vette át szombat este a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban Herbai Máté, a Testről és lélekről című film operatőre.

Az idén 25. alkalommal megrendezett bydgoszczi szemlén – mely a világ egyetlen nemzetközi filmoperatőr-fesztiválja – a héttagú, Stuart Dryburgh neves amerikai operatőr vezette zsűri döntött a díjazottakról.

Enyedi Ildikó és Herbai Máté filmje után a második helyen a többek között az idei Cannes-i Filmfesztiválon is díjat nyert orosz film, Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül című drámája végzett, melynek operatőre Mikhail Krichman.

A bydgoszczi fesztiválon 2007 óta évente kiosztják a magyar származású operatőr, Kovács László nevét viselő diákfilmes díjat is. Ebben a kategóriában idén Katja Benrath fiatal német rendező és Felix Striegel operatőr Mindannyian (Watu Wote) című rövidfilmje kapta meg a fődíjat.

Enyedi Ildikónak a Testről és lélekről című alkotása idén elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. A magyar filmek közül elsőként hozta el júniusban a Sydneyi Filmfesztivál fődíját.

A film a lengyel mozik vásznaira 2018 januárjától kerül a művészfilmeket forgalmazó Aurora Films közvetítésével, ám az idei év folyamán több lengyelországi filmmustrán is bemutatták.

Az Európai Filmdíjakért és Magyarország hivatalos nevezettjeként a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért folytatott versenyben is ott az esélyesek közt.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum