KULTer.hu - Kiosztották a 14. Verzió díjait
94880
post-template-default,single,single-post,postid-94880,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kiosztották a 14. Verzió díjait

Kihirdették a 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjait: a legnagyobb hatású film díját a Jacksonnak ítélte a diákzsűri, különdíjban részesült a Mr Gay Syria és a Várakozás. A legjobb diákfilm díját a Kisvárosi cowboyok kapta, a közönségdíjat A per alkotói vihették haza.

A november 14. és 19. között megrendezett 14. Verzión szereplő alkotások három kategóriában versenyeztek. A nyerteseket Oksana Sarkisova fesztiváligazgató és a zsűri tagjai november 19-én este a Toldi moziban megtartott záróeseményen hirdették ki.

A legnagyobb hatású film díja (Impact Award)

A diákzsűri öt tagja a nemzetközi versenyprogram 14 filmje közül választott győztest. Döntésük értelmében a legnagyobb hatású filmnek járó díjat az amerikai Maisie Crow dokumentumfilmje, a Jackson kapta. Amerika társadalmi légkörét és a nőgyógyászati ellátáshoz való hozzáférés összetett kérdéseit feltáró film három nőt mutat be, akik eltérően viszonyulnak az abortuszhoz.

A diákzsűri továbbá két filmet részesített különdíjban, ezek a Mr Gay Syria, Ayse Toprak francia-német-török koprodukcióban készült alkotása, valamint a dán Emil Langballe Várakozás című filmje. Az előbbi szíriai menekült férfiakról mesél különös érzékenységgel, akik a Mr. Gay World versenyre készülnek; utóbbi egy Dániában élő afgán tinédzser lány és családja küzdelmét mutatja be a kitelepítés rémével.

A legjobb diákfilm díja

A nemzetközi zsűri tagjai, Isabelle Gattiker producer, fesztiváligazgató, Papp Bojána filmrendező és Alexandru Solomon filmrendező, fesztiváligazgató a ZOOM IN diákfilmes kategória 12 filmje közül a legjobbnak egyhangúan a lengyel Pawel Ziemilski Kisvárosi cowboyok című 29 perces alkotását választotta. A film főhőse, Dylan zűrös, izgága 14 éves fiú, aki Nyugat-Dublin hírhedt negyedében él és szokatlan hobbit űz: vadlovakat szelídít meg, afféle városi kovbojként. Dylan kötődni kezd egy fehér kancához, elfogja a barátaival és Shellynek nevezi el az anyja után, aki nemrég halt meg.

A zsűri indoklása szerint „a lengyel rendező karaktervezérelt ír westernje torokszorító és megindító történetet mesél el. Az alkotó biztos kézzel és nagy érzékenységgel készítette el filmjét, valódi moziélményt alkotott.”

Közönségdíj

A nézők szavazata alapján a Verzió közönségdíját Askold Kurov A per című darabja kapta, amely az orosz államgépezet által 20 év börtönre ítélt ukrán filmrendező, Oleg Szencov kafkai tárgyalásáról szól.

Az eredményhirdetést a zárófilm követte. A grúz Shorena Tevzadze Didube, végállomás című dokuja egy elvarázsolt, anakroniksztikus állatpatikában játszódik Tbiliszi legforgalmasabb közlekedési csomópontján. A vetítés után Oksana Sarkisova beszélgetett a rendezővel.

A 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 5 nap alatt 100 filmet mutatott be 44 országból, emellett számos szakmai program, közönségtalálkozó, kerekasztal-beszélgetések, filmkészítő workshop, mesterkurzusok és konferenciák egészítették ki a programot.

A Verzió Filmfesztivál november 23. és 25. között Pécsett, november 23. és 26. között Szegeden mutat be válogatást a legjobb emberi jogi dokumentumfilmekből.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum