KULTer.hu - Ők az idei Alföld-díjasok
94564
post-template-default,single,single-post,postid-94564,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ők az idei Alföld-díjasok

A Debreceni Egyetem frissen habilitált oktatója, Bódi Katalin, a Humboldt Egyetem tanszékvezetője, Lőrincz Csongor, valamint Villányi László költő, a győri Műhely folyóirat főszerkesztője kap idén Alföld-díjat. Az elismeréseket november 7-én 20.30-tól a Nagyerdei Víztoronyban adja át a lap szerkesztősége.

Bódi Katalin, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatója alapvetően a felvilágosodás irodalmának tudósa, ugyanakkor szakmai odaadással fordul mind a társművészetek (elsősorban a színház és a vizuális művészetek), mind a kultúratudomány irányzatai (említhetjük akár a gender studies-t, akár az emlékezethelyek teorémáját), mind a magyar kortárs irodalmi fejlemények, mind a francia irodalom különböző szövegei felé.

Lőrincz Csongor irodalomtörténész, a berlini Humboldt Egyetem professzora, a magyar literatúra európai közvetítője. Közleményei, konferenciaszervezői és oktatói tevékenysége révén a magyar mellett a német nyelvű humántudományos közéletnek is résztvevője. A szakszerűség iránti elkötelezettség, a nyelvhasználatban tárgyiasuló összetett gondolkodásmód, a költői alkotások iránt mutatott érzékeny értelmezői figyelem jellemzi munkásságát. Immár két évtizede az Alföld folyóirat leghűségesebb szerzői közé tartozik – a lap szerkesztősége ezt ismeri el.

A költőnek nincs más dolga, mint hogy „a lehető leglassabban létezve, a lehető legtöbb hallgatásban, találkozzon a világban megnyilvánuló költészettel, mutassa fel, és természetének engedelmeskedve, beteljesítve a planéták ajánlását, avassa költészetté életét” – vallja Villányi László, József Attila-díjas költő, a győri Műhely kulturális folyóirat főszerkesztője, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, akitől az est során megtudhatjuk, megvalósítható-e ez az ars poetica.

A Debreceni Irodalmi Napok keretében megvalósuló Alföld-díjasok estjén először Szirák Péter, a lap főszerkesztője köszönti a megjelenteket a Nagyerdei Víztorony H2O Galériájában, majd a lap szerkesztői mondják el laudációjukat, ezt követően Herczeg Ákos beszélget a díjazottakkal. Közreműködik: Rózsa László színész.

A belépés ingyenes.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum