KULTer.hu - Ugorj vissza a háború utáni időkbe!
94942
post-template-default,single,single-post,postid-94942,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ugorj vissza a háború utáni időkbe!

Pályázatot hirdet az idén kilencvenedik születésnapját ünnepló Római Magyar Akadémia (RMA). Olyan színházi, filmes, zenei, irodalmi vagy képzőművészeti alkotásokat várnak, amelyek az akadémiához kötődő 1947/48-as eseményeket dolgozzák fel.

Csorba Győző a következő sort vetette papírra 1947/48 telén: „…bőröm alatt viszlek haza, Róma…”. Abban az időben több hónapot töltött a Római Magyar Akadémián. Ugyanekkor volt lakója a háznak Weöres Sándor, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Hantai Simon, Reigl Judit, valamint a korabeli magyar művészet és tudomány több jeles személyisége is.

A háború szörnyűségeit kipihenni, az európai kultúra egyik központjában feltöltődni, új inspirációkat szerezni, új kapcsolatokat építeni érkező alkotókra és tudósokra elementáris erővel hatott a város. Róma az új remények, új tervek szimbólumává vált sokak számára. Barátságok szövődtek, új művek születtek itt, s olyan élményekkel gazdagodott mindenki, melyek a következő években is elevenen hatottak. Annál is inkább, mert az 1948 tavaszán hatalmilag hazarendelt ösztöndíjasoknak aztán hosszú évekig nem volt módjukban visszatérni sem Rómába, sem Itáliába, sem Európa más országaiba.

A Római Magyar Akadémia pályázatára most olyan alkotók, illetve (maximum 8 fős) alkotói csoportok jelentkezését várják, akik szabadon választott formátumban, szabadon választott eszközökkel (színház, film, zene, irodalom, képzőművészet) feldolgozzák az RMA-hoz kötődő 1947/48-as eseményeket, illetve továbbgondolják az akkor született műveket.

A zsűri által kiválasztott legjobb 3 pályázat alkotói 2018 tavaszán lehetőséget kapnak arra, hogy a helyszínen egy 10 napos tanulmányúton tájékozódjanak, további inspirációkat gyűjtsenek, dolgozzanak projektjeiken, hogy aztán 2018 júniusában azok bemutatásra kerüljenek Rómában, majd az év folyamán Budapesten is. A pályázatok megvalósulását mindezen felül az RMA egyenként 1.000 euróval támogatja.

A pályázat menete:

A pályaműveket elektronikusan (PDF formátumban) 2018. január 15-ig kérik eljuttatni a következő e-mail címre: accademiadung90@gmail.com.

A pályázatnak tartalmaznia kell: a projekt bemutatását, a szakmai életrajzot, valamint az elfogadó nyilatkozatot arra nézve, hogy a beérkezett pályázatot a Római Magyar Akadémia közzétegye.

A pályázat elbírálásakor külön szempont lesz, hogy az adott munka mennyire tudja megszólítani az olasz közönséget is, illetve külön üdvözlik azon pályázatokat, melyek olasz résztvevő bevonásával számolnak.

A zsűri tagjai:

  • Juhász Anna, kulturális menedzser
  • Török Tamara, dramaturg, irodalomtörténész
  • Puskás István, az RMA igazgatója

A zsűri 2018. január 30-ig eredményt hirdet, azaz kiválasztja a legjobbnak ítélt három projektet. Az eredményhirdetést követően a beérkezett pályaművek, illetve a bírálatok-értékelések elérhetők lesznek az RMA hivatalon online felületén.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum