KULTer.hu - Üvegvitrinbe zárják a szexista történeteket
94912
post-template-default,single,single-post,postid-94912,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Üvegvitrinbe zárják a szexista történeteket

Védett férfiak címmel új színházi előadást készít a Stereo Akt az Amnesty International Magyarországgal közösen. Az alkotás témája a nemek közti egyenlőtlenség, az elnyomás és a szexizmus. A darab írásához valós, személyes történeteket keresnek.

Olyan esetleírásokat várnak a szervezők, amelyekhez kapcsolódó helyzetet sokan átélnek nap mint nap, mégis csak akkor vesszük észre őket, amikor már áldozataivá váltunk – sőt, előfordul, hogy akkor sem.

A szövegeket – névvel vagy név nélkül – e-mailben várják a tortenet@stereoakt.hu címre december 5-ig, illetve a Jurányi Ház földszintjén elhelyezett Védett Férfiak vitrinben papíron is bedobhatók egy erre a célra szolgáló postaládába.

„Miért nincsenek női diktátorok? – teszi fel a kérdést egy fiktív művészeti-társadalmi kísérlet, amelynek a nyilvános prezentációjára érkeznek a nézők. A kísérlet – amelyet három színésznő vezet – egy olyan társadalom lehetőségeit kutatja, ahol a férfi és női szerepek felcserélődtek. A dokumentarista és fikciós elemeket vegyítő, Robert Merle azonos című regénye által inspirált előadás egy abszurd, már-már paradox módon, fordítottan működő disztópiát mutat be, amely számos kérdést helyez új megvilágításba viszonyainkról, hatalmi pozíciókról, a nemek közti egyenlőtlenségekről.

Az előadás első részében a nézők egy kiállítótérben találják magukat. A kiállítás tárgyai férfiak, akik körbejárható üvegvitrinekben ülnek, és az őket ért szexista zaklatások és megaláztatások történeteit osztják meg a nézőkkel – valós történeteket, amelyeket az előadás idejére kölcsönvesznek nőktől. Így egy abszurd tabló rajzolódik ki, amely egy fordítva működő, elnyomó, matriarchális társadalom áldozatait mutatja be.”

A Védett férfiak bemutatóját 2018. február 26-27-re tűzték ki.

Az 5. évadát megkezdő Stereo Akt Magyarország egyik legprogresszívebb kortárs színházi alkotócsoportja. Több olyan társadalmi párbeszédet kezdeményező programot vittek már véghez, amely a társadalom peremén élő, kirekesztett vagy nehéz helyzetben lévő emberek bevonásával zajlott: dolgoztak többek közt budapesti hajléktalan emberekkel, Baranya megyei roma fiatalokkal, katalóniai menekültekkel.

Az Amnesty International Magyarország a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmának része. A magyar szervezet feladatának tekinti, hogy a globális jogsértések mellett egyes magyarországi emberi jogi problémával kapcsolatban is szót emeljen és fellépjen. Az Amnesty International 2018-ban ismét kampányt indít a nemi alapú megkülönböztetés ellen.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum