KULTer.hu - Angliába viszik az első teljes latin Bibliát
95414
post-template-default,single,single-post,postid-95414,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Angliába viszik az első teljes latin Bibliát

Először tér vissza Angliába 1302 óta a Codex Amiatinus, a legrégebbi teljes, latin nyelvű Biblia. A könyvrelikviát a British Library kölcsönözte a firenzei, történelmi Biblioteca Laurenzianától egy kiállításra, ahol a legkorábbi angol női végrendelet és a költészettörténelmi emléknek számító Vercelli Könyv társaságában állítják ki jövőre.

A Codex Amiatinus-t szerzetesek készítették 716-ban, ajándékul II. Gergely pápa számára. A megrendelő Ceolfrith apát egyike volt azon szerzeteseknek, akik Olaszországba vitték az elkészült Bibliát, azonban az út közben meghalt. A kötet viszont célba ért, hogy később a San Salvatore monostorba, majd a 18. század végén a firenzei könyvtárba kerüljön.

Ez a Biblia az angolszász Anglia egyik legértékesebb tárgyi emléke, viszont a tudományos életen kívül alig ismerik. A korán kívül a méretei is lenyűgözőek: több mint 34 kilogrammot nyom és közel fél méter magas. A pergamenjéhez több mint ezer állat bőrét használták fel.

A British Library 2018 őszi nagy kiállítása az angolszász Anglia történetét, művészetét, irodalmát és kultúráját mutatja majd be, nem mellékesen a leggyakrabban sötét középkorként leírt időszakról kialakult téves képpel szembemenve. Ennek a vállalkozásnak a része egy másik nagy szerzemény, a Biblioteca Capitolare által kölcsönzött Vercelli Könyv. A 10. századból származó óangol költészeti gyűjtemény szintén először tér vissza Angliába, mégpedig Vercelliből, így elsőképp kerül kiállításra együtt a négy Óangol Költészeti Kódex: a Beowulf, a Junius kézirat, az Exeter Könyv és a Vercelli Könyv.

A látogatók megtekinthetik még a tárlaton a legrégebbről fennmaradt levelet és a legrégebbi női kéziratot is. Utóbbiban a végrendeletet író Wynflaed egyebek mellett ingatlanok, rabszolgák, tapéták, székpárnák, ruhák és fémpoharak sorsáról rendelkezett.

Forrás: The Guardian

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum