KULTer.hu - Borbély Alexandra európai Oscar-díjat nyert
95486
post-template-default,single,single-post,postid-95486,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Borbély Alexandra európai Oscar-díjat nyert

Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben, a legjobb filmnek járó elismerést pedig A négyzet című alkotás nyerte el.

Borbély Alexandra, aki a díjat a meghatódottságtól sírva vette át, rövid beszédében köszönetet mondott Enyedi Ildikónak, a film rendezőjének, hogy eljátszhatta a szerepet.

A budapesti Katona József Színház társulatának tagja mellett olyan világsztárokat is jelöltek a legjobb női főszereplő díjára, mint Juliette Binoche és Isabelle Huppert.

Enyedi Ildikó az MTI-nek úgy fogalmazott: „nagyon nagy boldogság Alexandra díja. Sokszor elmondtam, de nem lehet elégszer, hogy mennyire különleges élmény volt számomra együtt dolgozni vele, tanúja lenni annak a csodálatos, belülről jövő metamorfózisnak, amivel átalakult ennek a filmnek a főszereplőjévé, Máriává. Sok igazán tehetséges, izgalmas színésznőt ismerek, közülük is kiemelkedik azzal az elképesztően széles skálával, aminek minden szegmensét még nem is volt alkalma megmutatni, pedig sokféle szerep megtalálta már, eddig főleg színházban. Hozzon neki ez a nagy elismerés sok, boldog, önfeledt munkát, igazi kibontakozást!”

Az EFA (European Film Awards / Európai Filmdíjak) gáláján a svéd-német-francia-dán koprodukció, A négyzet hét jelölésből ötöt váltott díjra. Megkapta a legjobb filmnek járó díjat, alkotója, Ruben Östlund elnyerte vele a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért odaítélhető elismerést. A négyzet kiérdemelte a legjobb vígjáték címet, főszereplője, Claes Bang brit színész pedig a legjobb férfi főszereplő díját vehette át.

A több mint háromezer filmes szakembert összefogó EFA 30. éve osztja ki díjait az adott esztendőben bemutatott európai filmeknek. Ezúttal is 21 kategóriában ítélték oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket.

A díj 30 éves történetében a Testről és lélekről az első magyar alkotás, amely négy jelölést kapott. Enyedi Ildikó különleges alkotását már majdnem 90 ezren nézték meg Magyarországon, a fesztiválokkal együtt világszerte pedig több százezren.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum