KULTer.hu - Projektmustra
95750
post-template-default,single,single-post,postid-95750,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Projektmustra

A DE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék projektbemutatója

A Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatói minden őszi félév végén bemutatják azokat a közös projekteket, amiken a tavaszi és őszi szemeszterekben dolgoztak. A félévzáró program idén Tanszéki Karácsonyi Kipakolás néven a Nagyerdei Víztoronyban kapott helyet december 14-én, ahol a szak gyakorlati képzésébe kaphattak betekintést az odalátogatók.

A Nagyerdei Víztorony előadóterme csütörtök délután szinte teljesen megtelt érdeklődőkkel, hallgatókkal. Az esemény első részében a félév során elkészült tíz projekt közül hármat mutattak be a hallgatók. Ezeket egyenként rövid értékelés követte oktatójuk, Keszeg Anna részéről, aki az első vizuális arculat bemutatása után azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a tárgy, amelynek részeként azok elkészülnek, olyan képzési struktúrába illeszkedik, amely az elméleti alapok mellett a szakma gyakorlását is lehetővé teszi. Valamint a munka célja az is, hogy a jelenlegi intenzív jelentéstermelésben a befogadók könnyebben eligazodjanak és pontos kritériumok szerint tudják megítélni egy-egy arculat komponenseit. Az elsőként bemutatott projekt, a Debreceni Költészeti Fesztivál arculatterve a modularitás elve köré épült. Ez egy népszerű dizájngondolat, amely szerint az arculat elemei szétszedhetőek és egymástól függetlenül is működni tudnak.

A következő projekt a Malter Filmfesztiválhoz kapcsolódott. Az erről készített hangulatfilmet és videós interjúkat bemutató hallgató hangsúlyozta, hogy milyen sok összetevője van egy ilyen feladat elvégzésének: az interjúkra való felkészülés, egyeztetés, a videó koncepciójának felépítése, kreatív vágóképek készítése és a vágás folyamata. A videókat az egyetem médiastúdiójában vágták meg, ahol csúcskategóriás gépeken tudnak dolgozni a hallgatók. Ennél a projektnél oktatójuk a proaktivitást, tehát az előrelátó, cselekvő, felelősségteljes munkát, valamint az interjúk rögzítésénél való kreativitást értékelte. A diákoknak kevés idejük volt a felkészülésre, a kész interjúk szinte azonnal kikerültek a Malter Facebook-oldalára.

Ezután a Debreceni Irodalmi Napok arculati terve következett. A prezentáció az arculatépítés különböző fázisait mutatta meg. Az idei évben a téma a hitvallás és irodalom kapcsolata volt, és komoly, de szépen teljesített kihívásnak bizonyult megtalálni az ezekhez a fogalmakhoz köthető vizuális elemeket. Ezt követően a tíz projekt közül még egyet, a könyvhétre készült beharangozó videót mutatták be.

Mindezek után egy kerekasztal-beszélgetés következett, melynek moderátora a tanszék oktatói, Fodor Péter és Oláh Szabolcs voltak. A szakmaiság mellett a személyesség is előtérbe került, és a hallgatók megosztották azokat a tapasztalataikat, amelyeket a közös munkák elkészítése során szereztek. Négy projektről esett szó, amelyek közül egy még a tavaszi szemeszterhez tartozott.

Az Émile Zola naturalista író életművéhez kapcsolódó AIZEN nemzetközi konferenciához beharangozó videó, illetve riportfilm is készült. Az előbbi esetében két hallgató dolgozott együtt, és egy korábbi felvételt gondoltak újra, így valósították meg elképzeléseiket. Az utóbbinál ennél több egyetemista összehangolt munkájára volt szükség, hiszen a riporteri, operatőri, fotós és vágó feladatokat is el kellett látni. Mivel nemzetközi eseményről volt szó, a világ minden tájáról érkeztek ide kutatók és fontos személyek, mint például az író leszármazottja, a konferencia szervezője, illetve a magyarországi francia nagykövet, akikkel angol, illetve francia nyelven készültek interjúk, így a nyelvtudásra is szükségük volt a hallgatóknak.

A másik három projektben harmadéves alapszakosok és elsőéves mesterszakosok dolgoztak együtt. Idén első alkalommal a Debreceni Egyetem adott helyet az Európai Nyelvi Koktélbárnak. Az esemény megszervezéséhez, lebonyolításához nemzetközi partnerekkel, az Európai Bizottsággal, az európai koordinálást végző intézeteivel, a kulturális és nyelvi intézetekkel kellett együtt dolgozni és egyeztetni.  A kommunikáció szakos hallgatók a kampányban és az archiválás folyamataiban is részt vettek. Oláh Szabolcs elmondta, hogy ennek eredményeként számos követőt tudtak szerezni az esemény Facebook-oldalának, a projekt pedig országszerte nagyon komoly elismerő visszhangot kapott.

A Debreceni Irodalmi Napok riportfilmjének elkészítésével, mint minden évben, szintén a kommunikáció szak lett megbízva. Ennek a megvalósítása azért érdekes, mert a hallgatók olyan szerepekben is kipróbálhatták magukat, amikben korábban esetleg még nem volt tapasztalatuk. Az utolsó projekt, amiről szó esett a DExpo, a Debreceni Egyetem nyílt napjainak programja, amelynek lebonyolításában a szak hallgatói szintén részt vettek.

A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék Karácsonyi Kipakolásának szolid koccintás és süteményezés vetett véget – lezárva az őszi szemesztert és megelőlegezve a közeledő ünnepi időszakot.

A DE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék projektbemutatója, Nagyerdei Víztorony, H2O Galéria, Debrecen, 2017. december 14.

Beke Ivett

szerző: Beke Ivett
honlap e-mail
Beke Ivett 1995-ben született Berettyóújfaluban. Jelenleg a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány alapszak újságírói specializációján harmadéves hallgató.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum