KULTer.hu - Új folkfesztivál a budapesti éjszakában
95401
post-template-default,single,single-post,postid-95401,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Új folkfesztivál a budapesti éjszakában

A For the Sake of the Song egynapos fesztivált idén először rendezik meg Budapesten, az Akvárium Klubban. A december 16-ai eseményen kortárs folk vagy abból merítő hazai és nemzetközi előadók lépnek fel.

A Lone Waltz Records kiadó a saját előadói mellett más zenészeket is megmutat, itthonról és külföldről egyaránt; a színpadra álló produkciók között lesz egy hangzástól, szubkultúrától független, ám attitűdből levezethető kapcsolódás.

Az idén tíz fellépőt felvonultató For the Sake of the Song a programjában arra törekedett, hogy a kiadó előadói mellett olyan hazai és nemzetközi fellépőket hozzon el (akár először) Budapestre, akiknél fontos szerepet játszik a bensőséges, néha akár zavarba ejtő személyesség.

A Szardíniáról érkező Beeside következő nagylemezének egyik kulcstémája a sziget lakosainak olaszországi szétszóródása és az onnan származással kapcsolatos társadalmi ütközések. A Stray Dogg által Szerbia és Horvátország egyik legnépszerűbb dalszerzőjévé vált Dukat Stray minimalista folk-popja is terítékre kerül, az itthon már jól ismert I Am Soyuz (Lone Waltz Records) pedig nem csak a világ rejtett zugaiban megismert különös figurákról sző szellemes meséket, de frissen szól a nőként való érvényesülésről is.

Makó Dávid The Devil’s Trade nevű produkciójában a magyar és az amerikai népzene olvad össze a dalok mögött álló helyzetek révén kortárs hangulatot keltő egésszé, aminek a lehengerlő élő megszólalásai már Európa-szerte hallhatók. Reema koncertje igazán különleges alkalomnak ígérkezik, a londoni dalszerző-énekesnő ugyanis először játszik Magyarországon, októberben megjelent The LowSwing Sessions című EP-jének anyagával. A lemez Berlinben, teljesen élőben, analóg módszerrel készült kamarazenekari kísérettel.

A hazai színtérről a kiadó berkein belülről a Papaver Cousins nevű folk-blues duó, a zenekari felállásra átálló Zanzinger, az energikus, köznyelvben is használatos zenei stílusokat notóriusan újraértelmező The Matter, a saját meghatározása szerint folk-popot játszó Duke Bluebeard, illetve az igen színes műfaji palettáját egy szál gitárba sűrítő Upor András is jelen lesz.

Upor András (Andras Upor), Misota Dániel (Zanzinger) és Lukács Á. D. (Duke Bluebeard) a kiadó, s egyben a folkfesztivál alapítói, akik a következőt mondták el tevékenységükről: „Énekes-dalszerzőkként megvalósítunk egy olyan rendszert, amiben egymást és magunkat tudjuk megjeleníteni és egymás referenciáiként tudunk szolgálni a zenénkről szóló párbeszédben. Ez egy olyan nyitott együttműködés, mely mindhármunk autonóm, egymástól jórészt független zenei tevékenységének közös nevezői mentén szerveződik és mivel nyitott, hosszabb távon olyan alkotók munkáinak megjelentetését is célozza, akik mellett jól tudjuk érezni magunkat ebben a lemeztáskában.”

A For the Sake of The Songhoz kapcsolódó Facebook-esemény ide kattintva érhető el, jegyeket pedig itt tudsz vásárolni.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum