KULTer.hu - 50 dokufilm érkezik a budapesti fesztiválra
96522
post-template-default,single,single-post,postid-96522,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

50 dokufilm érkezik a budapesti fesztiválra

Magyarországon először láthatják a világ közel 30 országából érkező 50 fesztiváldíjas alkotást az érdeklődők a január 23-28. között megrendezett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, a Cinema City Aréna moziban. Az filmek emberi sorsokat, problémákat és társadalmi kérdéseket jelenítenek meg a vásznon.

A fesztivál versenyprogramjában Anna Zamecka Európa Filmdíjat nyert Communion (Az én vérem) című lengyel dokumentumfilmje is szerepel, valamint két Oscar-jelölt alkotás, az I am not your negro (Nem vagyok a rabszolgád) és a Watani, my Homeland (Hazám, Watani). Sőt, a programban 7 Európa Filmdíjra jelölt alkotás is szerepel.

A 2014-ben alapított Budapest International Documentary Festival (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért egész estés, kreatív dokumentumfilmek magyarországi versenye és hazai premierjük fóruma, ahol:

  • a fesztiválon minden film valamelyik alkotója vagy főszereplője részt vesz,
  • a világ minden tájáról érkező dokumentumfilmek tematikai, életkori megkötés nélkül versenyeznek és szerepelnek,
  • a vetítések után közönségtalálkozók és szervezett beszélgetések, viták keretein belül a nézőknek és a szakmának lehetősége nyílik az alkotókkal, illetve a filmek szereplőivel beszélgetni,
  • a versenyszekciók mellett versenyen kívüli szakmai programok, masterclass-ok, közönségtalálkozók, különböző rendezvények várják a dokumentumfilmek kedvelőit.

A 25 főből álló rangos nemzetközi zsűri, diákzsűri, valamint lelkes nyugdíjas filmrajongókból álló zsűri dönt a pénz- és egyéb díjakról. Öt kategóriában szavaznak majd a filmekről: „Én döntök”, „Mi változunk”,„Rövid leszek”, „Te felelős vagy”, „Ők ártatlanok ”.   Zsűritag lesz André Singer, a brit antropológiai társaság elnöke, a dokumentumfilmes szakma megkerülhetetlen alakja is.

A fesztivál tiszteletbeli elnöke, Dr. Vekerdy Tamás pszichológus lesz.

További részletes információ a fesztivál hivatalos oldalán érhető el, ide kattintva pedig a rendezvény Facebook-oldala böngészhető.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum