KULTer.hu - Costa Könyvdíj az életmű lezárásáért
96105
post-template-default,single,single-post,postid-96105,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Costa Könyvdíj az életmű lezárásáért

Posztumusz nyerte el a Costa Könyvdíjat költészet kategóriában Helen Dunmore utolsó, tizedik verseskötetéért – közölte a BBC News.

A 2017 júniusában elhunyt költő és regényíró Helen Dunmore az Inside the Wave című könyvért kapta meg az elismerést. A tekintélyes brit irodalmi díj nyerteseit január 3-án hozták nyilvánosságra.

A verseskötet az élet és a halál közötti határvonalat fedezi fel, Dunmore utolsó, röviddel halála előtt írt költeménye, a Hold Out Your Arms is szerepel benne. A díjakról döntő zsűri „nagyszerű befejező műként” értékelte a kötetet.

A könyvdíj további nyertesei között volt az első regényével jelentkező Gail Honeyman. Az Eleanor Oliphant is Completely Fine című regény egy gyermekkori trauma túlélőjének története, amelyet Reese Witherspoon produkciós cége készül megfilmesíteni.

Regény kategóriában Jon McGregor Reservoir 13 című negyedik könyve kapta a díjat. A zsűri, amelyben Sophie Raworth újságíró, Art Malik színész és Fern Britton író bírálta el a műveket, „hipnotikus, megragadó és eredeti” alkotásként festette le a kötetet.

A legjobb életrajz díját Rebecca Stott kapta In The Days of Rain című, saját családtörténetét felidéző kötetéért. A memoár bemutatja az írónő és néhai apja életét, amely egy keresztény fundamentalista szektában telt.

A gyermekkönyvek mezőnyéből Katherine Rundell The Explorer című művét díjazta a zsűri. A kalandregény az Amazonas őserdejében játszódik.

Az öt díjazottat, akik egyenként 5-5 ezer fontos (1,7 millió forintos) jutalomban részesülnek, 620 pályázóból választották ki. A nyertes munkák közül kerül majd ki az év könyve egy kilenctagú zsűri döntése alapján. Az abszolút győztest január 30-án Londonban jelentik be.

A Costa Könyvdíjra az Egyesült Királyságban és Írországban élő alkotók pályázhatnak a díj átadását megelőző évben megjelent kötetükkel.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2018. dec. >>
hkscpsv
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum