KULTer.hu - Két emléknapja lesz a magyar prózának?
96513
post-template-default,single,single-post,postid-96513,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Két emléknapja lesz a magyar prózának?

A magyar irodalmi élet különböző szervezetei nehezen jutnak egyezségre, emiatt jelenleg úgy tűnik, hogy két emléknapja lesz a hazai prózának: egy február 18-án, egy április 14-én.

A Magyar Írószövetség Jókai Mór születésnapjára, február 18-ra tűzte ki a Magyar Széppróza Napját. Ezt az ötletet a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja – több más irodalmi szervezettel együtt –, sőt, ötvenmillió forintot is kaptak hozzá a kulturális államtitkártól. Az ünnepségre számos programot szerveznek, gálaműsort, novellaíró pályázatot, és különböző városokban várják majd az emléknap eseményeire az érdeklődőket.

Viszont az Írószövetség novemberi bejelentésénél korábban, a 2017 júniusi könyvhét idején a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) már kezdeményezte a magyar próza megünneplését. Az MKKE Esterházy Péter születésnapját, április 14-ét választotta az emléknapnak, amit ők a Magyar Próza Napjának neveztek el. Az ötletet le is védették, így megrendezik majd az ünnepséget.

Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke a HVG-nek elmondta, hogy bár üdvözlik az Írószövetség kezdeményezését, a névazonosság azonban problémát jelenthet. A szervezet a Szépírók Társaságával együtt megfogalmazott egy levelet, melyben azt javasolják a Magyar Írószövetségnek, hogy Jókai Mór születésnapja legyen inkább a Magyar Irodalom Napja.

Kocsis szerint eddig még nem érkezett válasz a levelükre, Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára pedig azt mondta, hogy nem is kaptak egyáltalán üzenetet az MKKE-től. A szövetség egyébként felkereste a Szépírók Társaságát, s arra kérte őket, hogy csatlakozzanak a februári emléknaphoz.

Erős Kinga hangsúlyozta, hogy nem Esterházy Péterrel van problémájuk, nagyra becsülik őt, azonban azt, hogy a Magyar Költészet Napja (április 11.) túl közel essen az új emléknaphoz, nem tartották szerencsésnek. Állítólag nem szerették volna elvonni a figyelmet a versek elől, így egy őszi közgyűlésen a februári alkalomra esett a választás.

Az Írószövetség titkára szerint egyeztetni kellett volna az MKKE-nek anno a bejelentés előtt. Kocsis András Sándor szerint kedvező a két közeli dátum, ugyanis így egy többnapos rendezvénysorozatra készülhetnek. Az MKKE egyébként több írószervezettel egyeztetett, az Írószövetséggel nem. Most mindkét fél azt ígérte, hogy leülnek majd egymással tárgyalni.

Hogy mi lesz az egész magyar irodalmi életet érintő ügy megoldása, még kiderül, azonban ha nem lesz változás, kétszer ünnepelhetik az emberek a hazai szépprózát.

Forrás: HVG

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum