KULTer.hu - A Dr. Csontból a harcvonalba
96264
post-template-default,single,single-post,postid-96264,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A Dr. Csontból a harcvonalba

Interjú David Boreanaz színész-rendezővel

Vannak sorozatszínészek, akik egy életen át képtelenek szabadulni a világhírt hozó szerepüktől, örökre rabul ejti őket a sikert hozó karakter. Hollywood sötét sikátoraiban kísértő szellemekként sorakoznak az elhasznált, kiüresedett sorozathősök, akik mögött derékba tört, esetleg tragédiába torkollt színészi pályák állnak.

Viszont a napos oldalon ott állnak a sorozatok hátszelével felemelkedett színészek is – velük megértő az álomgyár –, ők azok, akiket a következő casting nem küld parkolópályára, és valami oknál fogva mindig képesek a metamorfózisra. A vicces szomszéd fiú ellentmondást nem tűrő FBI ügynökké lényegül át, vagy az örök szingli doktornő válófélben lévő, háztartásbeli családanyává. Ebbe a szerencsés csapatba tartozik David Boreanaz, a Dr. Csont egykori Booth ügynöke is, aki ma már Jason Hayes-ként, a SEAL Team kőkemény katonájaként – és nem mellesleg a sorozat főhőseként – ülteti le a képernyők elé az amerikai közönséget hétről hétre. Daviddel Los Angelesben találkoztunk az HBO Magyarország és a CBS által közösen szervezett szakmai eseményen, ahol az új sorozat forgatási hátteréről, saját ambícióiról, a sorozatok világának általános kérdéseiről és a társadalomra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

KULTer.hu: A SEAL Team Amerikában rövid idő alatt nagy nézettséget hozó, népszerű sorozattá vált a CBS csatornán. A szériában egy katonai alakulat hétköznapjaiba pillanthatunk be, sok akcióval, lelki traumákkal, szinte érezhető fizikai fájdalmakkal. Milyen érzés színészként egy ilyen kihívásokkal teli, fiktív katonai közegben és sivatagos környezetben létezni a mindennapokban a Dr. Csont irodai és városi közege után?

Lehet, hogy kevesen tudják, de a SEAL Team nem kitalált katonai csoport. Az amerikai hadseregnek ezen a néven valóban létezik egy elit alakulata. Ez nem egy fikció, amit az írók a sorozat miatt találtak ki. Az igazi SEAL Teamben hat vagy nyolc elit kiképzésben részesült katona hajt végre szolgálatot. A tévésorozat által megteremtett képi valósághoz nagyon hasonló körülmények közt harcolnak, csak ők az éles helyzetekben a bevetésekkor percenként kockáztatják az életüket, mi pedig az ő mindennapos küzdelmüket próbáljuk meg a lehető leghitelesebben bemutatni. Nyilván mi közel sem éljük át azt az állandó stresszt, aminek ezek a katonák ki vannak téve nap mint nap, de ahogy kint vagyunk a terepen, beöltözve, akciójeleneteket veszünk fel a hőségben, porban, sokszor éjszakai forgatásokon, azzal akarva-akaratlan elég alapos ízelítőt kapunk abból, hogy milyen lehet a való életben ilyen körülmények közt élni és életben maradni. Ami engem illet, színész vagyok, szeretem a kihívásokat, természetes számomra, hogy most egy egészen más közegben forgatok.

KULTer.hu: Valóban minden nagyon realisztikusnak tűnik a sorozatban. Segít a karaktered megformálásában, hogy a jelmezek, a fegyverek, a díszletek és minden egyéb vizuális elem körülöttetek ennyire valósághű? Szinte látni a szenvedést az arcotokon, a sorozatot nézve sokszor elhiszem, hogy tényleg szenvedtek.

A SEAL Team megalkotásakor elvi kérdés volt, hogy a szereplők ne jelmezt viseljenek hanem autentikus, tehát valódi katonai ruhát – a teljes menetfelszereléssel. A fegyvereink is valódiak, csak hatástalanították őket. Azért látod a szenvedést az arcunkon, mert tényleg szenvedünk. Több tízkilós felszerelésünk van, azt nem lehet elrejteni, amikor a test elfárad a megerőltetéstől. Nagyon kimerítőek a forgatások és komoly fizikális felkészültséget kíván tőlünk ez a munka. Az erőnlétünket folyamatosan szinten kell tartanunk. Teljesen valóságos a gyötrelem és minden egyes izzadtságcsepp az arcunkon!

KULTer.hu: Hogyan lehet egy ilyen szerepre felkészülni? Kipróbáltatok éles akciókat, valós fizikális konfliktusokat is?

Hivatásos katonákkal együtt, valódi katonai kiképzésen kellett részt vennünk mielőtt elkezdődtek a forgatások. Az alapkiképzést kaptuk meg, de az is elég kemény volt. Szerencsére baráti munkakapcsolat alakult ki köztünk és a srácok között, mindenben segítettek nekünk. Ha úgy értetted a kérdést, hogy kellett-e verekednünk velük, akkor a válaszom nem. Fizikális kontaktusba sosem kerültünk a katonákkal… Hál’ istennek! Annak nemigen lett volna jó vége! (nevet)

KULTer.hu: Van más szakmai támogatása is a sorozatnak? Arra gondolok, hogy a vizualitás mellett nyilván fel kell építeni a szituációkat is. Sokszor komoly emberi kérdések kerülnek felszínre.

Igen, persze. A stáb munkáját közvetlen közelről is hiteles szakértők segítik. Olyan veterán katonák, akik valódi bevetéseken sérültek meg. Ott vannak velünk mindenhol: az írók szobájában, a rendező mellett, a díszlet mögött, a forgatások minden pillanatában… Nagyon kemény katonák. Az egyik srác például a Delta Force-nál szolgált. Ők be tudnak avatkozni a jelenetekbe már a forgatókönyvírók asztalánál, de ha kell, akkor közbe tudnak lépni a jelenetek felvételekor is, és hasznos instrukciókkal segítik a munkánkat.

KULTer.hu: Már a Dr. Csont forgatásakor is volt rá példa, hogy a kamera másik oldalára is átálltál néhány epizód erejéig. Folytatod ezt a gyakorlatot a SEAL Teamben is?

Ebbe most jól beletrafáltál! Még nem egészen publikus, de ha már rákérdeztél, igen, megszületett a megállapodás köztem és a csatorna között. A SEAL Team második évadának 3-4 epizódját fogom rendezni. Korábban tényleg kipróbáltam magam rendezőként a Dr. Csontban, nagyon élveztem az új feladatot. Ez a munka a sorozat témája és helyszínei miatt viszont speciális lesz.

KULTer.hu: A sorozat nézőinek egy része bizonyára érintett a témában, azaz valamilyen szinten kapcsolódik az amerikai hadsereghez – akár aktív katona, akár veterán, vagy idegenben szolgáló katonák családtagja, hozzátartozója. Milyen visszajelzéseket kaptok a nézőktől?

Bizonyára így van, tudok róla, hogy a katonasághoz közel álló emberek közül sokan nézik a SEAL Teamet. Valahol platformot is ad a sorozat a hadsereghez tartozó közösség tagjainak. Például a leszerelt katonáknak. Ezeknek a srácoknak volt egy életük katonaként, katonai táborokban éltek, harcoltak, megsérültek, hazajöttek, és most van egy másik életük. Nagyon fontos, hogy hallassák a hangjukat. Hogy hitelesen meg tudjuk mutatni, milyen a katonák élete távol a hazájuktól, veszélyek között. És azoknak a veterán katonáknak is segítünk, akik itthon vannak, de a katonai kiküldetésben eltöltött éveket, a látottakat, a sérüléseket próbálják feldolgozni. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk volt katonáktól a közösségi médiában. De ezt csak hallomásból tudom, mert én nem nagyon használom a közösségi médiát. Egyébként nem szűkíteném le a közönség csoportját csak az amerikai nézőkre. Minden országban van fegyveres erő, ezért szerintem semmilyen országban nem érdektelen a téma.

KULTer.hu: Szerinted mennyire van politikai színezete a SEAL Teamnek? Egyes hangok szerint Trump elnök fegyverkezést támogató politikájának ad a sorozat nyomatékot azzal, hogy hősként mutatja be az amerikai katonákat.

Elzárkóznék attól, hogy ezt megerősítsem. Szerintem ez a sorozat egy speciális körülmények közt élő és szolgáló kis emberi közösségről (egy párfős elit katonai alakulatról), és annak hasonlóan speciális mindennapjairól szól. Nyilván akiket leültet a sorozat a képernyő elé, azok az emberek bepillantást nyernek a katonai létbe, az egész közegbe. Az aktuálpolitikának mindig van valamilyen álláspontja, katonai sorozatok is mindig voltak és lesznek. Nem tudok arról, hogy bármilyen politikai álláspontot támogató háttere lenne a SEAL Teamnek.

KULTer.hu: Miben áll szerinted egy sorozat sikere?

Ha jól megnézzük az amerikai sorozatokat, és kicsit elemezzük őket, akkor kirajzolódik, hogy valójában teljesen mindegy, milyen közegbe helyezik a történetet és a szereplőket. Mindegy, hogy orvosos, jogászos vagy katonai sorozat vagy egy szupermarket dolgozói közege – az alap mindig ugyanaz: egy adott emberi közeg annak konfliktusaival, problémáival, érzelmeivel. Van, ami a humorral operál, van, ami a realitással, de ez csak a felszín. Valójában az emberi kapcsolatokról szól mind. Egy sorozat sikere szerintem attól függ, hogy mennyire tudják kibontani az adott szituációkat, mennyire tudják fenntartani az érdeklődést hosszú távon a forgatókönyvírók, a rendezők és a szereplők.

A borítóképet Cliff Lipson/CBS készítette.

Vida Virág

szerző: Vida Virág
honlap e-mail
Vida Virág 1977-ben született Debrecenben, jelenleg Budapesten és Los Angeles-ben él. Színház- és tánckritikus, koreográfus. A Debreceni Egyetem magyar és művészettörténet szakát 2004-ben végezte el, a LÉK irodalmi kör megalapítója volt. Később a KFRTKF posztgraduális képzésén szerzett tánc- és drámapedagógusi dipolomát, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola modern tánc szakát végezte el. Újságírói munkásságát a Színház szakfolyóiratnál kezdte 2005-ben, azóta számos szaklapnak és magazinnak a szerzője lett.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum