KULTer.hu - Bucsi Réka díjat nyert a Berlinalén
97466
post-template-default,single,single-post,postid-97466,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Bucsi Réka díjat nyert a Berlinalén

Bucsi Réka Solar Walk című rövidfilmje kapta az Audi Short Film Award nevű elismerést a 68. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén február 24-én. A legjobb filmnek járó Arany Medvét Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő nyerte Touch Me Not (Ne érints meg) című alkotásával.

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján Bucsi Réka magyar animációs filmes dániai alkotásként versenyző Solar Walk című rövidfilmje 20 ezer eurót nyert az elismeréssel. Bucsi korábbi alkotásait, a Symphony No. 42 és a Love című animációs rövidfilmeket is sikerrel vetítették a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Tavaly Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című alkotását tüntették ki az Arany Medvével.

Az idén Arany Medvét nyert román-német-cseh-bolgár-francia koprodukció egy nő történetét meséli el, aki mások mellett pszichiáterhez és férfi prostituálthoz fordul segítségért, mert nem bírja elviselni mások érintését. Adina Pintilie a legjobb elsőfilm díját is megkapta.

További díjazottak:

  • A legjobb rendezésért járó Ezüst Medve: Isle of Dogs (Kutyák szigete) – Wes Anderson
  • Zsűri nagydíja: Twarz (Bögre) – Malgorzata Szumowska (lengyel)
  • A legjobb női alakításért járó Ezüst Medve, valamint az Alfred Bauer-díj: Ana Brun – Las herederas (Az örökösnők) (paraguayi)
  • A legjobb férfi alakításért járó Ezüst Medve: Anthony Bajon – La priére (Az imádság) (francia)
  • A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medve: Museo (Múzeum) (spanyol-brit)
  • A valamely alkotói területen – zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka – mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medve: Elena Okopnaja – Dovlatov (orosz)
  • A rövidfilmes zsűri fődíja, Arany Medve: The Men Behind the Wall (A férfiak a fal mögött) – Ines Moldavsky (Izrael)
  • Rövidfilmes Ezüst Medve: Imfure – Samuel Ishimwe

A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 78 országból 385 filmet mutattak be.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum