KULTer.hu - Dán punkok és közel-keleti technó a Bánkitón
96920
post-template-default,single,single-post,postid-96920,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Dán punkok és közel-keleti technó a Bánkitón

Az utóbbi évekhez hasonlóan a Bánkitó Fesztivál idén újból lekorlátozó zsánerek, ország és kulturális határok nélkül hozza el a legizgalmasabb alternatív zenekarokat a világ minden tájáról. Az első hírek szerint északról újhullámos punkokat, keletről technót, itthonról pedig néhány klasszikust is hallhatunk. A veteránok mellett a feltörekvő újoncok is láthatók lesznek július 11. és 14. között.

A Bánkitó Fesztivál az ország legnagyobb kisfesztiváljaként mindig valami különlegességgel készül, s a kísérletezés során az igénykövetés helyett az igényteremtéssel próbálkozik. Ebbe nem csak az tartozik bele, hogy még feltörekvő, kevésbé ismert hazai bandákat hívnak meg, hanem az is, hogy az ország legkisebb nagyfesztiváljaként itthon kevésbé ismert külföldi fellépőket is elhoznak. Emellett minden évben készülnek egy bejáratott, jól ismert és nemegyszer meglepő hazai fellépővel, ami a Quimby álneves fellépése óta hagyomány Bánkon.

Észak és kelet Közép-Európában találkozik

A nemzetközi felhozatal egyik legfontosabb képviselője idén az Iceage (DK) zenekar. Az elmúlt évek legizgalmasabb dán punkkvartettjéből megfoghatatlan, semmihez sem hasonlítható energia árad, amiben hatalmas szerepe van Elias Bendernek, aki korunk egyik legegyedibb, legmisztikusabb frontembere. A banda tagjai még tinédzserek voltak, mikor 2011-ben első albumukat a Pitchfork, a Rolling Stone és az NME is az év egyik legjobb lemezének választotta, majd ezt követően többször végigturnézták a világot. Nem kétséges, hogy az Iceage misztikus, sötét, elborult hangulata 2013-as Düreres koncertjük és egy hosszabb pihenő után újra magával ragadja majd a magyar közönséget.

Az Acid Arab (FR) formáció Dánia rideg gitárzenéjének tökéletes ellentéte. A francia DJ duó 4/4-re hangolt közel-keleti zenéket játszik a térség különböző kultúráit Európa legmenőbb tánczenéivel ötvözve. Mikor nem a világ neves szórakozóhelyein csapnak bulikat Svájctól Angliáig, Párizs leghíresebb klubjában, a Chez Moune-ban rezidenskednek. Többek közt a tavaly nagyszínpados jemeni A-WA-val is dolgoztak már együtt, a hatalmas közönségsiker pedig az Acid Arabnál is előre könyvelhető.

A Bánkitón már biztosan ott lesznek:

  • Hiperkarma
  • Esti Kornél
  • Middlemist Red
  • Blahalousiana
  • Szabó Benedek és a Galaxisok
  • Dope Calypso
  • Deep Glaze
  • Rock Band For Old Men (Korb Géza és bandája)
  • Krúbi
  • EU Cannibal (Berényi Bianka)

Borítófotó: Szemerey Bence

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum