KULTer.hu - Nádas Péter az Aegon Művészeti Díj nyertese
98084
post-template-default,single,single-post,postid-98084,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nádas Péter az Aegon Művészeti Díj nyertese

Áramló emlékezet, egymásból induló és egymásba futó személyes történetek egy igazi nagyregényben – Nádas Péter Világló részletek című műve 2018-ban a rangos Aegon Művészeti Díj nyertese.

„Megrendülve teszi le az ember ezt a több mint 1.200 oldalas, két vaskos kötetre osztott monstrumot – azzal, hogy valami jelentős dologban volt része” – írja a Világló részletekről Radnóti Sándor, a zsűri elnöke.

Tizenharmadik alkalommal talált gazdára az Aegon Művészeti Díj. Magyarország legrangosabb, független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.

2018-ban is közel száz kötetet jelöltek a könyvkiadók – a shortlist a hét fős zsűri szavazatai alapján állt össze. Az idei tízes listán jelentős volt a líra és a női szerzők jelenléte. Négy verseskötet és hat regény, ám csak két kiadó – a Magvető és a Jelenkor – kötetei versenyeztek a díjért.

A díjazott szerzőnek járó nettó hárommillió forint fölött évente több tízmillió forint értékű médiamegjelenést hoz a díj a nyertes mű, a jelöltek és kiadóik, tágabban a kortárs irodalom számára.

A tízes lista kötetei és a nyertes kötet népszerűsítése mellett a díjalapító középiskolai tanároknak szóló oktatási segédanyagok elkészítését is segíti, valamint középiskolásoknak szóló irodalmi versenyt, fesztiválprogramokat és irodalmi eseményeket is támogat.

Nádas Péter díjazott könyve 12 évvel a Párhuzamos történetek után a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg. Sok műfajú nagypróza – memoár, családregény, mikrotörténetek együttese, történelmi tabló, regény a regényben. Nádast az emlékek és az emlékezés érdekli – hogyan mesélhető el végül nem minden, ha mindenre emlékszik az elbeszélő? Ha gyermekkorától kezdve felfokozott érzékenységgel, mindenkinél többet látva ragadnak meg benne a részletek, és hívódnak elő rendezetlen és tetszőleges vagy akaratlagosan, rendezett módon?

A regény ideje a szerző életének első 14 éve a magyar történelem egyik legnehezebb időszakába, 1942-56 közé esik. A felnőtt Nádas néz vissza gyerekkorára. Felsejlik egy különleges, álomvilágban élő apa, egy fantasztikus nagymama, utcák, lakásbelsők, élmények, illatok, történetek az 1800-as évekig visszanyúlóan.

Az Aegon Művészeti Díj irodalmi műsorral köszönti a díjazottat április 10-én 19 órakor a Katona József Színházban, az estet Máté Gábor rendezi.

Borítófotó: Cultura.hu

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum