KULTer.hu - Újra a mozikban Enyedi Ildikó első játékfilmje
97564
post-template-default,single,single-post,postid-97564,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Újra a mozikban Enyedi Ildikó első játékfilmje

Ismét megtekinthető a mozikban Az én XX. századom, Enyedi Ildikó 1989-ben készült és a cannes-i filmfesztiválon Arany Kamerával díjazott első játékfilmje. A restaurált fekete-fehér alkotás díszelőadása március 3-án lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Magyar Nemzeti Filmalap, a Filmarchívum és a Magyar Filmlabor szakemberei által felújított alkotásnak, melyet a Testről és lélekről című filmjével tavaly Arany Medve-díjat nyert Enyedi Ildikó rendezett, az idei, 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon telt házas bemutatója volt. A restaurált változatot a Magyar Filmlaborban készítették el a film operatőrje, Máthé Tibor közreműködésével, az eredeti kameranegatív és hangszalag felhasználásával.

A drámai és komikus elemeket vegyítő, elbűvölő „fényfilmben” a XX. századdal egyszerre érkezik Magyarországra Dóra és Lili, az egymástól csecsemőkorukban elválasztott ikerpár, akik azóta külön utakon járnak. Dóra, a könnyelmű szélhámos, és Lili, az anarchista egyszerre szállnak le az Orient Expresszről, de továbbra sem találkoznak. Z. úr, a különös arisztokrata külön-külön ismeri meg a két lányt, akik számára eggyé olvadva testesítik meg a Tökéletes Nőt. A szimbolikus történetben Tarkovszkij színésze, Oleg Jankovszkij egy fiatal lengyel színésznővel, Dorotha Segdával alkot felejthetetlen kettőst.

Az én XX. századom az Uránia Nemzeti Filmszínház mellett a budapesti Tabán Moziban, valamint Pécsett, Szegeden, Kecskeméten, Cegléden, Makón, Szolnokon és Jászberényben is vetítik digitálisan restaurált képpel és hanggal, angol felirattal.

Borítófotó: Jávor István

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum