KULTer.hu - Egy filmé a Scope100 és a Titanic díja
98623
post-template-default,single,single-post,postid-98623,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Egy filmé a Scope100 és a Titanic díja

A babonák veszélyes világába kalauzoló Nem vagyok boszorkány című film nyerte el a Scope 100 zártkörű online filmfesztivál, valamint a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett Scope100 százfős zsűrije döntött arról, hogy a brit-zambiai rendező, Rungano Nyoni BAFTA-díjas szatirikus drámáját válasszák a legjobbnak.

Az idei verseny eredménye a következőképpen alakult:

1. Nem vagyok boszorkány
2. Redoutable 
3. Ava 
4. Scary Mother 
5. The Paris Opera

A Scope100 korábbi győztes filmjei: Magam ura (2015), Madárkák (2016), Rég nem szerelem (2017).

A Hullámtörők-díjjal, tehát a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál legfőbb elismerésével is gazdagabb lett a film. Összesen nyolc másik alkotással versengett a Nem vagyok boszorkány: az Árnyak völgye című norvég, az Egy sármos férfi című dán-svéd, a LOMO – Egy blogger élete című német, a Még című török,  az olasz-belga Nico, 1988, a román-francia Pororoca, a holland-norvég Quality Time és a palesztin Sara és Szalim viszonya voltak még esélyesek.

A zsűri különdíját a Sara és Szalim viszonya című szerelmi dráma kapta. Idén először díjazták a színészi teljesítményeket is a Titanicon. A legjobb női alakítás díját a Nico, 1988 című zenés film főszereplőjének, Trine Dyrnholm dán színésznőnek ítélte oda a zsűri. A legjobb férfi alakítás elismerését pedig a Pororocában nyújtott játékáért Bogdan Dumitrache román színész kapta.

Egy újkori boszorkányüldözés történetét meséli első nagyjátékfilmjével a zambiai születésű Rungano Nyoni. A nemrégiben a legjobb debütáló brit filmesnek járó BAFTA-díjat és a Brit Függetlenfilmes díjat Emily Morgan producerrel megosztva elnyerő forgatókönyvíró-rendező izgalmas, provokatív és globálisan érvényes műve a babona és a rituálék kötelékébe ragadt, kegyetlen társadalom képét vázolja fel szatirikus humorral. David Gallego operatőr A kígyó ölelése után ismét költői látványvilágot teremtett, ezúttal színesben.

A Nem vagyok boszorkány (I am not a Witch) főhőse a 9 éves afrikai kislány, Shula, akit egy apró incidens miatt boszorkánysággal vádol egy falusi asszony. Rövid tárgyalás után bűnösnek találják, és a sivatag közepén álló boszorkánytáborba szállítják. Itt a többi lakóhoz hasonlóan egy hosszú szalagot kötnek rá, amit egy nagy fához erősítenek. Megfenyegetik, hogy ha szökni próbál, kecskévé változik. Új életét boszorkánytársaival és egy kormányhivatalnokkal osztja meg, aki kihasználja ártatlanságát. Shulának el kell döntenie, hogy elfogadja-e a sorsát, vagy mindent kockára tesz a szabadságért.

 

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jan. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum