KULTer.hu - Határsértések a római UrbsArton
99053
post-template-default,single,single-post,postid-99053,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Határsértések a római UrbsArton

UrbsArt néven tavaly indult útjára a Római Magyar Akadémia kezdeményezése, amelynek a városi kultúra legújabb képzőművészeti, irodalmi, zenei, filmművészeti és design irányzatainak a bemutatása a célja.

A 18 napos római rendezvénysorozat részeként, a Via Giulián található Falconieri Palota több mint tíz ország költőinek, művészeinek, zenészeinek, divattervezőinek ad otthont. A fesztivált Magyarország V4-es soros elnöksége alkalmából rendezik meg. Idén április 19-től május 6-ig várják az érdeklődőket.

A palota előterében, illetve belső udvarában festők, street artosok, graffitisek – Weiler Péter, Győrfi András és Kőmíves Kristóf – olasz, német kollégáikkal együtt különböző falfestményeket, stencileket, installációkat hoznak létre. Az alkotói folyamatokba az utca embere is aktívan bekapcsolódhat. A művészeknek 18 napon keresztül közel 150 négyzetméreres mesterséges falfelület áll a rendelkezésére.

Az udvari homlokzatra pedig a fesztivál ideje alatt a budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak videomunkáit, kísérleti filmjeit vetítik.

A Concreta Festapoesia programsorozat során, a fesztivál teljes ideje alatt minden pénteken és szombaton felolvasás-performanszok, könyvbemutatók várják a római közönséget, magyar, olasz, svéd, norvég, szlovák, francia, német, finn, lengyel, cseh, amerikai költők, művészek, zenészek részvételével.

Alkotók: Ladik Katalin, Tóth Kinga, Szkárosi Endre, Carlo Bordini (Olaszország), Jean-Marie Gleize (Franciaország), Silvia Tripodi (Olaszország), Oswald Egger (Németország), Marco Giovenale (Olaszország), Michele Zaffarano (Olaszország), Gustav Sjöberg (Svédország), Mario Corticelli (Olaszország), Sharon Mesmer (Egyesült Államok), Mariangela Guatteri (Olaszország), Gunnar Berge (Norvégia), Cia Rinne (Svédország), Giulio Marzaioli (Olaszország), Mario Moroni (Olaszország), Eric Houser (Franciaország), Luc Bénazet (Franciaosrzág), Mária Ferenčuhová (Szlovákia), Johan Jönson (Svédország).

Az irodalmi programokhoz kapcsolódik a 2018. április 26-ára tervezett Szerb Antal Utas és Holdvilág című irodalmi séta, valamint a május 2-ai Konkrét költészet című nemzetközi konferencia. A Lorenzo de’ Medici The Italian International Institute szervezésében megvalósuló konferencián Szkárosi Endre fogja képviselni hazánkat.

Az UrbsArt 2018 szerves részét képezi a Musicapoesia koncertsorozat is, amely során többek között fellép Daniele Roccato, Pawel Kulczyński, Slávo Krekovič, Petr Vrba, Luca Venitucci és Elio Martusciello. A fenti zenei programok egy része a világhírű római Szent Cecilia Konzervatóriummal együttműködésben valósul meg.

Az idei UrbsArt fesztivál egyik újdonsága a divat. A Concreta.Festamoda című kétnapos rendezvény 2018. május 3-4-én valósul meg. Célja, hogy bemutassa a sajtó, illetve a divatra fogékony közönség számára a visegrádi országok feltörekvő divattervezőinek legutóbbi munkáit, valamint lehetőséget adjon a párbeszédre a kelet-közép-európai divatszereplők és az olasz vásárlók, vendégek közt. A május 3-i divatbemutatón magyar, lengyel, szlovák, cseh divattervezők tavaszi-nyári kollekcióját, valamint a dizájnerek sajátos vizuális és zenei világát ismerhetik meg a látogatók. Magyarországot Tomcsányi Dóri képviseli. Mindkét nap magyar kiegészítőtervezők alkotásai lesznek láthatók a Római Magyar Akadémia székhelyén, a Francesco Borromini által tervezett barokk palota egyik dísztermében.

A részletes programleírás ide kattintva érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum