KULTer.hu - Képekké íródó gondolatok
98502
post-template-default,single,single-post,postid-98502,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Képekké íródó gondolatok

A mexikói származású Phil Vance munkáiban a leírt szavak, mondatok egy-egy híres ember portréjává állnak össze. Az In Their Own Words (Saját szavaikkal) című képsorozatában különböző hírességek arcai tekinthetők meg, amelyeket valójában az adott személytől elhangzott, más-más színű és méretű, kézzel írt inspiráló idézetek keltenek életre.

Ezt a nem mindennapi módszert használva a szerző az egyik legfrissebb alkotásaként A sötét lovag-trilógia ikonikus szereplőjét, Jokert festette meg. Elmondása szerint a megalkotásához szükséges idézetek felrajzolása több mint 100 munkaórát vett igénybe. „Elkezdtem olyan portrékon gondolkodni, ahol átláthatunk az alany bőrén és olvashatunk a gondolataiban” – magyarázta Vance, utalva arra, hogy módszere miben különbözik a hagyományos portréfestészettől.

Első ilyen jellegű munkáiban Vance kizárólag fekete tollat használt, a színekkel csak később kezdett kísérletezni. A Joker-képében már több különböző színű betű is fellelhető, amelyek más-más méretben és sűrűségben összemosódva sajátos látványvilágot nyújtanak. Kiállítássorozatához olyan művészeket és történelmi személyeket választott, akikre példaképként tekint. „Nagyon rápörögtem de Kooning, Picasso és Escher portréira. Ők a kedvenc művészeim. A saját módszeremmel akartam tisztelegni előttük, miközben megmutatok néhány tőlük származó bölcseletet is.”

A szerző további munkái elérhetőek a saját honlapján, ahol a portrékon kívül absztrakt városok, tájképek, illusztrációk és digitális alkotások is megtekinthetők. Hasonló elven, de akrillal dolgozik a hajdúböszörményi születésű, jelenleg Berlinben élő A. Nagy Gábor is, aki viszont nem feltétlen az adott személytől elhangozott mondatokból építkezve készíti el az arcmásokat.

Forrás: My Modern Met

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. Már. >>
hkscpsv
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum