KULTer.hu - Teljesült a metálmisszió
98239
post-template-default,single,single-post,postid-98239,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Teljesült a metálmisszió

Interjú az AWS zenekar tagjaival

A 2018-as A Dal sok szempontból emlékezetes marad. Hosszú ideje talán a legerősebb és legváltozatosabb felhozatalnak lehettünk fültanúi, akik közül igazából bárkit nyugodt szívvel küldhettünk volna Portugáliába. A döntőben azonban mindenki nagy meglepetésre az underground rock és metál szféra oszlopos tagja, az AWS zenekar került ki győztesen, ezzel is bizonyítva a srácok zenészi tehetségét és az általuk képviselt műfaj jelentőségét. Győzelmükről és a jövőbeli terveikről kérdeztem a bandát.
KULTer.hu: Mi motivált titeket arra, hogy induljatok A Dal 2018 műsorban?

Meg akartuk mutatni az országnak, hogy létezik még metál zene, és meg akartuk mutatni azt is, hogy azóta hová jutottak bizonyos alfajai. Egyébként nem. A pénz, a nők, a drága kocsik és a kaviár motivált.

KULTer.hu: Örs, a reakciód a győzelmetekre tökéletes volt. Mi járt a fejedben?

Reneé Magritte és Dalí összes festménye egybegyúrva.

KULTer.hu: A versenyen aratott sikeretekkel rengeteg új rajongóra tettetek szert, mik voltak azok a reakciók, visszajelzések, amik a legjobban megérintettek titeket?

Minden véleménynek és reakciónak nagyon örültem. Örültem azoknak is, akiket kiakasztott, néhol megrémisztett. Egy olyan stílus esetében, amit a magyar média versenyszerűen elnyomott a ’90-es évektől, természetes reakciónak számít, ha az átlagfogyasztó frászt kap az újdonságként ható elemektől. Így legalább kicsit megbolygattuk az állóvizet. Persze tudjuk, hogy innentől sem fognak As I Lay Dyingot és Carnifexet játszani a rádiók.

A pozitív kommentek meg örökre megmaradnak. Sosem kaptunk ennyi szeretetet életünkben, nagyon jólesik, és legjobb tudásunk szerint megpróbálunk nekik eleget is tenni.

KULTer.hu: Két metál banda is a döntőbe jutott az idei dalválasztó show esetén. Milyen volt egy olyan együttessel fej-fej mellett küzdeni, mint a Leander Kills?

Leanderék nagyon kedves barátaink és turnétársaink is. Én egyszer sem éreztem versengésnek, mert – habár nagyon popularista hatása van a kijelentésnek – ez a metál győzelme volt. Ha Leanderék jutottak volna ki Lisszabonba, ugyanilyen boldog lennék, mert úgy is teljesült volna a kultúrmisszió.


KULTer.hu: Mi
ért pont a Viszlát nyár című számotokat választottátok ki a repertoárotokból? Mi volt számotokra különleges ebben a dalban?

Nem írtunk külön dalt a versenyre, ez volt kész! Gondolkodtunk azon, hogy a kutyának sem fog kelleni egy ilyen metál szám, de megpróbáltuk. Meghunyászkodás lett volna számunkra olyan szerzeménnyel indulni, amit kifejezetten erre a műsorra írtunk.

KULTer.hu: Az Eurovízión való fellépésetek szerintetek mennyiben fogja előrelendíteni a műfajotok, a metál és a metalcore népszerűségét? Lehetnek-e állandó szereplői a magyar vagy európai rádióknak?

Kötve hiszem sajnos. Ha írnánk egy slágert akusztikus gitárral és kedves popdob hangzással, lejátszanák a rádiók, mert éppen nagy a hírverés a zenekar körül, de nem fogunk!

Torzított gitár és hörgés nem szól majd rendszeresen főműsoridőben ezután sem. Ha elkezdené játszani rotációban bármelyik kereskedelmi rádió, a hallgatóság egyből átkapcsolna a konkurens csatornára. Habár a Rock FM megtalálta a saját bázisát, de még ők sem tudják bevállalni azt, hogy éjjel-nappal metalcore-t nyomassanak.


KULTer.hu: Mire számíthatunk tőletek egy nagyszerű
Eurovíziós előadáson kívül a közeljöben?

Mivel nem számoltunk azzal, hogy győztesként végzünk A Dal 2018 versenyen, így a múltbéli terveinket is ugyanolyan intenzitással kell csinálnunk, mintha mi sem történt volna. Ugyanúgy koncertezünk tovább, mint előtte, jön a fesztiválszezon, ami idén elég zúzós lesz, és év végére be kell fejeznünk a negyedik nagylemezünk munkálatait is. Gyakorlatilag annyi történt, hogy főállású munkahely lett a zenekarunk.

KULTer.hu: A legfontosabb kérdés azonban az, hogy visszatér-e Portugáliában az úszógatya és marad-e a mezítláb?

Marad minden! Reméljük, Roni kivételesen nem hagyja otthon a szörfgatyáját!

A borítófotót Horpáczi Dávid készítette.

Bogdán Erik

szerző: Bogdán Erik
honlap e-mail
Bogdán Erik 1994-ben született Kaposváron. 2015-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció és Médiatudomány szakán. Jelenleg ugyanitt folytatja tanulmányait a kar mesterképzésén. Elsősorban a popkultúra és a „nerdkultúra” foglalkoztatja.

KULTprogramok

<< 2019. dec. >>
hkscpsv
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum