KULTer.hu - Új galéria a budapesti Falk Miksa utcában
99888
post-template-default,single,single-post,postid-99888,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Új galéria a budapesti Falk Miksa utcában

„Velünk teljes a kép” – hirdeti a budapesti Falk Miksa utca új galériája, a Bodó Galéria és Aukciósház, melynek gyűjteményében a 19. századi magyar és európai festményeken, bútorokon és műtárgyakon kívül 20. századi modern és kortárs alkotások is találhatók. A múzeumi minőségű kiállítótér nemcsak festményeknek, hanem aukcióknak és érdekes szakmai programoknak is helyet ad.

Régi-új galéria a Bodó Galéria és Aukciósház, ugyanis a 18 évig sikeresen működő Magyar-Francia Galéria utódjaként láthatjuk, kibővülve, megújulva. Már az első hónapja is mozgalmasan telt: nyitásként Pálfalusi Attila korai műveiből rendeztek Cirkáló címmel kiállítást, majd anyák napja alkalmából kamaratárlattal készültek. A Falk Art Fórumon történt sikeres bemutatkozást követően a Bodó Galéria a Műtárgyak Éjszakája rendezvénysorozathoz is kapcsolódik. Június 7-én programjaik közt szerepel Gippert László, a Szépművészeti Múzeum Restaurátor Főosztálya vezetőjének előadása is, melynek címe: Változó világ, változó restaurátori feladatok.

„Célunk nem az, hogy a szűkebb értelemben vett szakmai közönséghez szóljunk, hanem az is, hogy megismertessük a műtárgyak és a műtárgykereskedelem értékes és izgalmas világát azokkal is, akik bár nyitottak, de eddig még nem kerültek közelebbi kapcsolatba ezzel a különleges közeggel. Ennek megfelelően a szakmánkat népszerűsítő programoknak is helyet ad galériánk” – mondta Bodó János tulajdonos.

A gyűjteményben találhatók olyan nagy jelentőségű alkotók művei, mint Molnár József, Deák-Ébner Lajos, Markó Károly, Lotz Károly, Kádár Béla, Barabás Miklós, Schönberger Armand, Faragó Géza, Batthyány Lajos, Scheiber Hugó vagy Márffy Ödön. Továbbá missziójuknak tekintik a Müncheni Képzőművészeti Akadémián képzett magyar festőművészek alkotásainak felkutatását, és törekednek egy egyedülálló gyűjtemény létrehozására.

A legértékesebb alkotások közt szerepel Faragó Géza, a magyar szecessziós festészet, plakátművészet és karikatúrafestészet egyik legkiemelkedőbb alakjának Ibolyaesti Meghívó című képe, mely egyebek mellett arról híres, hogy a műalkotás alapján készítette a művész az egyik legnevesebb, Carneval és Ibolyaest a Gambrinusban című plakátját. Szintén a legjelentősebb darabok közt szerepel Beöthy Baba portréja 1909-ből, Molnár József Idill Pompejiben című kompozíciója, valamint Bayer Ágoston Hárfázó nimfák című olajfestménye. Emellett számos híres európai alkotással is büszkélkedhetnek, olyan alkotóktól, mint Eugéne Galien-Laloue vagy Paul Charles Chocarne-Moreau.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum