KULTer.hu - Ez vár a legmenőbb művészeti fesztiválon
100206
post-template-default,single,single-post,postid-100206,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ez vár a legmenőbb művészeti fesztiválon

Magyarország legnagyobb képzőművészeti fesztiválja ezúttal 24 új kiállítással, 52 programmal és 136 művész alkotásaival várja az érdeklődőket. Az Art Capital központi témája idén a modern ember természethez való viszonya, az elveszett Paradicsom utáni vágy: a kert ideája. Az Édenkert nyomában névvel futó esemény június 9. és 24. között látogatható Szentendrén.

A Ferenczy Múzeumi Centrum kortárs fesztiválja, az Art Capital programja egyszerre lesz változatos és sűrű.  Tematikus kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek, különleges színházi előadások és koncertek várják a közönséget, az országhatárokon átívelő régió legnagyobb képzőművészeti fesztiválján. Az alkalmi művészeti kertek és az időszaki tárlatok a programok után is látogathatóak – egészen őszig.

A bemutatott művek többsége esetén fontos viszonyítási pont a bibliai Paradicsom meghatározó eleme, az áramló folyó, a megtermékenyítő víz. A természet, melyet a föld elkötelezett, kitartó művelésével lakóhelyünk szerves részévé teszünk, az általunk megteremtett szabadság jelképe is – a projektek ilyen módon kapcsolódnak az éppen fél évszázaddal ezelőtt elindított Szentendrei Szabadtéri Tárlat örökségéhez, amelynek alapja a mindenkori hatalommal dacoló művészet autonómiája.

Yoko Ono az amerikaiak számára talán a leghíresebb japán személyiség, akinek legutóbbi kiállítása Liverpoolban és a New York-i MoMában volt, ezúttal pedig Szentendrén, a Fő téri Kmetty Múzeumban. Kiállítanak a kortárs képzőművészet nemzetközi sztárjai a tárlaton: Mohau Modisakeng, Daniel Richter, Angelika Markul, Daniel Spoerri, Justin Mortimer és Žarko Bašeski.

A korábban Velencében is kiállító Mátrai Erik most a templomdombi Czóbel Múzeum udvarán állította fel Kilátás című, ötméteres (magasles) művét. Mellette jelen lesznek a magyar képzőművészet más meghatározó alakjai is az Art Capitalon, mint amilyen Baksai József, Csurka Eszter, Szűcs Attila, Nagy Barbara, Németh Ágnes és Várnai Gyula.

Az idei fesztivál egyik különlegessége az a korzónál a Dunán horgonyzó ledfal, ami óriás vetítővászonként működik majd csütörtöktől vasárnapig, az A.C. mini kultfilm fesztiválja idején. A filmes programok ingyen látogathatók.

Szentendrére érkeznek a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotói, ott lesz Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Nádasdy Ádám, Térey János, valamint Závada Péter.

Mindemellett lehetőség lesz találkozni a fesztiválon a modern magyar művészet olyan klasszikusainak a műveivel is, mint Ámos Imre, Anna Margit, Czóbel Béla, Ferenczy Béni, Ferenczy Noémi, Ilosvai Varga István és Kmetty János.

További információ ide kattintva érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum