KULTer.hu - Három Sam Havadtoy-kiállítás nyílik itthon
100607
post-template-default,single,single-post,postid-100607,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Három Sam Havadtoy-kiállítás nyílik itthon

Három, különböző tematikájú Sam Havadtoy-kiállítás nyílik júliusban Budapesten és Szentendrén, így a látogatók átfogó képet kaphatnak a magyar származású, világhírű festőművész alkotói korszakairól.

A magyar szülőktől származó, londoni születésű Sam Havadtoy (Havadtőy Sámuel) négy évesen, 1956-ban költözött Budapestre, majd egy szabadabb világ reményében 1971-ben hagyta el az országot. 1972-ben érkezett meg New Yorkba, ahol belsőépítészként kezdett el dolgozni. Így ismerte meg John Lennont és Yoko Onot, akik megbízásaikkal és barátságukkal megnyitották számára az utat a vezető művészeti körökbe.

Sam Havadtoy

Huszárlépésben a Ludwig Múzeumban

A Ludwig Múzeumban július 13-án nyíló Huszárlépésben című kiállítás párhuzamba állítja Sam Havadtoy New Yorkban kialakult művészeti együttműködéseit saját, későbbi művészeti célkitűzéseivel. A 13 termen átívelő kiállítás különböző részei a legfontosabb New York-i baráti és szakmai kapcsolatok köré szerveződnek. Ezek közül kiemelkedik Andy Warhol, aki rábeszélte Havadtoy-t, hogy próbálja ki a szitázást. Egy másik rész a Keith Haringgel való munkából ad ízelítőt, illetve annak későbbi hatásait mutatja be.

A tárlat egyik legfontosabb szakasza a Yoko Onoval való kapcsolat köré épül, és fő motívuma a sakk. A tárlaton láthatóak lesznek a Ludwig Múzeum gyűjteményében található olyan korabeli amerikai alkotások is, melyektől indulva huszárlépéssel eljuthatunk Havadtoy művészetéhez. A látogatók Havadtoy későbbi alkotói időszakaira jellemző sorozatok egy-egy darabját is megtekinthetik, többek között a csipkével beburkolt Fiat 500-ast.

Sam Havadtoy

A szeretet emléke a Ferenczy Múzeumi Centrumban

Július 14-én A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban július 14-én nyíló Memory of Love – A szeretet emléke című kiállításon a Szentendrén is gyakran alkotó Havadtoy legújabb festményei és szobrai lesznek láthatóak, köztük a Ludwigban kiállított beburkolt Fiat 500-as kis bronzparafrázisa. Havadtoy lassan két évtizede gyűjt régi csipkéket, mert elbűvöli őt tapintható szépségük, variálható formaviláguk, s az őket készítő ismeretlen asszonyok élettörténete.

A művek a 2 éve indított Szentendrei művészek sorozat keretében, a Ferenczy Múzeum Szentedre termében lesznek kiállítva. A játékos gegnek is tekinthető ötlet Gulyás Gábor igazgatótól származik, hisz Sam Havadtoy ugyanúgy tekinthető londoni, New York-i, milánói vagy budapesti, mint ahogy szentendrei művésznek.

Grafikák a középpontban

Végül július 16-án 18 órai kezdettel a Sam Havadtoy-t képviselő, budapesti Kálmán Makláry Fine Arts galériában a művész kiállításán főleg Havadtoy grafikai munkássága kap bemutatást, ahol különböző korszakainak a szitanyomatai mellett az új kollázstechnikával bővített egyedi nyomatok kapják a legnagyobb hangsúlyt. A tárlatot augusztus 10-ig lehet megtekinteni.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum