KULTer.hu - „A metál virágzik”
100661
post-template-default,single,single-post,postid-100661,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„A metál virágzik”

Interjú Michael Pagettel, a Bullet for My Valentine gitárosával

Dübörgött a heavy metal a Budapest Parkban június 18-án, ugyanis a walesi Bullet for My Valentine ismét ellátogatott hazánkba. Az együttes mögött hosszú út áll, hiszen egészen 1998-ig nyúlik vissza a történetük. A zenekar gitárosával, Michael “Padge” Pagettel az elmúlt húsz évről, az új lemezről és a metál mai helyzetéről beszélgettünk.

KULTer.hu: Immár húsz éve annak, hogy együtt zenéltek. Mi az, amiben a legtöbbet változtatok a kezdetek óta?

Nehéz erre választ adni. Egyértelműen változtunk egy kicsit, hiszen az ember nem tudhatja előre, hogy mi lesz, amikor elindul erre az őrült utazásra a rock ‘n’ roll világában. De számomra az a legfontosabb, hogy megpróbáltam két lábbal a földön állni és nem megőrülni.

KULTer.hu: Megünnepeltétek a jubileumi évfordulót?

Egyszerűen csak boldogak és hálásak vagyunk azért, amink van, hiszen rengeteg zenekar küszködik. Tudjuk, hogy nehéz, éppen ezért hihetetlenül örülök, hogy lehetőségünk van ennyi helyen játszani és ilyen sok rajongót elérni világszerte.


KULTer.hu:
2017 végén hivatalosan is bejelentettétek, hogy Jason Bowld lesz a zenekar új dobosa. Mesélnél róla egy kicsit? Hogy találkoztatok?

Jason anno 2010-ben jelentkezett, és már az első próbákon nagyszerűen játszott. Közben eltelt pár év, ő is a saját dolgaival foglalkozott, aztán végül újra visszatért hozzánk, és ezúttal maradt is. Az egy hónapból több lett, aztán eltelt egy év, majd három is, és végül bandataggá vált. Elképesztően játszik. Még senkit nem láttam így játszani egész életemben, nagyon örülünk neki, hogy velünk van. Ő egy teljesen más kaliberű zenész, mint mi, így a személye sokat hozzáadott az új albumhoz.

KULTer.hu: Magyarországon idén két országos zenei versenyen is metál banda zárt győztesként (A Dal 2018-at az AWS, a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató versenyét pedig az Apey & the Pea nyerte meg), amit egyfajta metál forradalomnak tartanak sokan. Te mit gondolsz a műfaj helyzetéről és mai megítélésről? Szerinted megkapja ugyanazt a figyelmet és elismerést, mint más zenei stílusok?

Azt gondolom, hogy a zeneipar sokat változott mára, de sajnos messze nincs annyi pénz ezekre a koncertekre, mint évekkel ezelőtt, és emiatt nehéz helyzetben vannak a kisebb bandák.

Azt hiszem, az utolsó zenekarok közé tartozunk, akik szerződtek és ténylegesen pénzt keresnek a zenéléssel, szóval mi rendben vagyunk. Kérdésedre válaszolva szerintem a metál virágzik, csak rengeteg dolog változott a zenei szférában.


KULTer.hu: Június 29-én jelenik meg a legújabb albumotok, ami a Gravity címet kapta. Említetted egy interjúdban, hogy kipróbáltatok új dolgokat a lemez felvételekor és a dalok írásakor. Min változtattatok?

Kicsit másképp szerettük volna csinálni a dolgokat. Nem sok időnk volt, de fel akartuk fedezni a dalírás más útjait is, azt, hogy honnan inspirálódhatunk a gitár riffeken túl – például elektronikus hangzásból. Modernizáltuk a zenekart.

KULTer.hu: Az új lemez borítója egészen művészi. Mit szimbolizálnak az angyalszárnyak?

Szerettünk volna valami igazán színes dolgot. Aztán, nézzetek rá, a Gravity címet adtuk a lemeznek, mégis szárnyak vannak rajta – ez pedig meghazudtolja a gravitációt. Azt hiszem, az ellentétekről szól ez a lemez.


KULTer.hu: Matt azt mesélte, hogy az új albumról legutoljára kiadott dal, a Letting You Go valószínűleg a legkísérletibb szám, amit valaha írtatok. Miért érzitek így?

Egyszerűen csak az eltérő hangzás miatt. Nem hívnám popos dalnak, de mindenképpen rádióbarátabb, mint a többi számunk. Az eredeti demó verzió egy kicsit elektronikusabb volt. Az elején tartottam tőle, de alakítottunk még rajta. Mindenképpen egy újszerű hangzás, különbözik attól, amit a múltban csináltunk, de remélhetőleg működni fog.

KULTer.hu: Mik a terveitek a nyárra? Sűrű fesztiválszezon áll előttetek?

Igen, elég fáradt is vagyok. Most koncertezünk kicsit, aztán hazamegyünk, lesz talán egy hét szünetünk. Utána pedig irány Kanada! Fellépünk még pár helyen Európában, Japánban, Amerikában az év végén pedig Ausztráliában is.

A fotókat Vidus Móni készítette.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

  • LP
    • 2020. Júl. 08. - 2020. Júl. 09.
    • Budapest

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum