KULTer.hu - „A zene az egyetlen kiút”
101399
post-template-default,single,single-post,postid-101399,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„A zene az egyetlen kiút”

Interjú John Newmannel

Két év szünet után hihetetlenül ütős dallal jelentkezett John Newman, melyben a korábbi motivációihoz való visszatalálásról mesél. A brit előadó az idei fesztiválszezonban is megörvendeztette rajongóit Magyarországon, ugyanis július 13-án az EFOTT Fesztiválon bizonyította, még megvannak benne az elképesztő színpadi energiák. A fellépése előtt sikerült elcsípnünk az énekest, aki az elmúlt két év tapasztalatairól és a jövőbeli terveiről mesélt nekünk.

KULTer.hu: A Fire In Me című daloddal robbantál be újra a köztudatba, amiben a régi ambícióidhoz való visszatérésről énekelsz. Hogyan zajlott le benned ez a folyamat?

Ez a dal olyasmiről szól, ami minden embernek ismerős lehet, amit bárki át tud érezni.

Ez volt a legegyszerűbb módja annak, hogy meséljek olyan helyzetekről, mikor az élet elragadja tőled a reményt és zsinóron rángat. Leginkább a vízisíeléshez tudnám hasonlítani ezt. Ha nyugodt vagy és kontrollált, akkor minden rendben. De én nem voltam jó vízisíelő. Szóval meg akartam változtatni az életemet, és visszatérni arra a pontra, ahol a legerősebbnek tartottam magam. Szinte a saját elmém zavart meg. Nagyon rejtélyesnek tűnhet, de egyszerűen csak úgy éreztem, hogy rossz úton járok és a zene az egyetlen kiút ebből, ahogyan mindig is az volt.

KULTer.hu: Mi a legfontosabb vagy a legmeglepőbb dolog, amit az elmúlt két évben megtanultál?

A legmeglepőbb dolog az volt, hogy az élet hatalmas fordulatot tud venni egyetlen pillanat alatt. Nem ért igazán váratlanul, hiszen már hozzászoktam, de mégis minden alkalommal elcsodálkozom rajta.

KULTer.hu: Melyik volt az a pillanat, amikor úgy érezted, új dalokat kell írnod?

Mindig is írtam dalokat, csak a témájuk változik. Dalszerző vagyok, szóval leülök és alkotok, számomra ilyen egyszerű. Aztán eljött az a pont, mikor arra gondoltam, írni akarok valamit, ami sokat jelent számomra. Olyan volt ez, mint egy elköteleződés, mikor valami vagy valaki tevékenységre sarkall. Visszavezettem magam.

Nagyon határozott vagyok abban, merre szeretnék haladni a jövőben és mit akarok csinálni.

Ehhez a zenére van szükségem. Különböző szituációkat kreálok az életemben, ezek pedig kiadják az aktuális dalaimat. Megvizsgálom a negatívumokat, hogy pozitív dolgokat hozhassak létre magam körül a számaimmal.

KULTer.hu: Azt mesélted egy interjúdban, hogy teljesen más gondolkodásmóddal szemléled a dolgokat mára. Mire fókuszálsz most?

Az élet megváltozik, ahogy felnősz. Amikor 21 éves voltam és megjelent a Love Me Again, arra koncentráltam, hogy beutazzam a világot, ma pedig arra, hogy vigyázzak a családomra és élvezzem az életem személyes terét, hiszen annyi mindent kihagytam az állandó turnézás miatt.

A fő ambícióm a megfelelő társ megérkezésével talált rám.

Vele akarom tölteni a hátralévő életem, feleségül szeretném venni. Hihetetlenül pozitív része az életemnek, segít előrehaladnom. Ennek tükrében visszataláltam a zenéhez, és most még jobban szeretnék ezzel foglalkozni, mint valaha. Törődöm a családommal, vigyázok rájuk, elértem a személyes életemben azt, amit akartam, voltak csodálatos sétáim vasárnaponként – most pedig hiányolom a turnézást, újra koncertezni szeretnék!

KULTer.hu: Megváltozott a dalszerzés folyamata számodra az elmúlt években? Más forrásokból inspirálódsz?

Igen, határozottan változtak a dolgok: a korábbi években arról írtam, amikor összetörték a szívemet. De ha boldog vagy, más témát kell találnod. Most arra fókuszálok, mik lehetnek még azok a dolgok, amik kiborítanak és lehúznak.

Nem könnyű ezt belátni, de bonyolult lehet egy művésszel, dalszerzővel kapcsolatban élni.

Hiszen a másik fél gyakran meglepődhet: „wow, nem is tudtam, hogy ezt gondolod!” Írok a vitáimról, belehelyezem őket egy dalomba, a párom pedig gyakran megkérdezi, valóban így érzek-e. Én pedig annyit mondok, „háát…” Szóval az igazság gyakran ezáltal tör felszínre, így derül ki, hogy mennyire feldúlt vagy ideges az ember egy-egy veszekedés miatt. De az a jó a dalszerzésben, hogy ha személyes kapcsolatokról van szó, nem idegeskedsz, hanem ki tudod engedni a gőzt.


KULTer.hu: Mikor jelenik meg a következő dalod?

Jelenleg 4-5 számon dolgozunk, nagyon erős és jól megírt szerzeményekkel akarok visszatérni. A Fire In Me volt az egyetlen dal, amivel akkor teljesen elkészültem, ezért egy kis szünetet akartam tartani, hogy egy még nagyobb, erősebb és sikeresebb dologgal jelentkezhessek.

KULTer.hu: Mik a terveid az év második felére?

Dalokat szeretnék kiadni és felkészülni mindenre. Az új album nagyjából kész van, a vízióm a lemezről eléggé kiforrott, már csak a megfelelő single dalok kiválasztása van folyamatban.

Szeretném, ha az új lemezre nem csak annyi lenne a reakció, hogy „oké, megjelent”, nagy visszhangra vágyom.

Azt érzem, hogy körülbelül 5%-nál tartok abban a sikerben, amit el szeretnék érni, a következő évben ezt 40-50%-ra akarom növelni, ez az elvárásom az új lemezzel kapcsolatban is. Ezen fogok dolgozni – a végső célomon.

A fotókat Bonta Alexandra készítette.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum