KULTer.hu - Brit undergroundból a Billboard csúcsaira
101077
post-template-default,single,single-post,postid-101077,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Brit undergroundból a Billboard csúcsaira

Interjú a Clean Bandit zenekar tagjaival

Még 2013-ban robbant be a toplisták élére egyedi EDM slágerével, a Rather be-vel az addig sokak számára ismeretlen Clean Bandit, amely gyorsan állandó szereplővé vált minden klub és rezidens DJ rotációjában. Azonban a klasszikus zenét pop hangzással vegyítő cambridge-i banda jóval több, mint holmi egydalos pacsirta, ugyanis az elmúlt két év legnagyobb dance slágerei is az ő nevükhöz fűződnek: a Solo, a Rockabye és a Symphony is az ő szerzeményük. A formáció mögött álló testvérzsenikkel, Jack és Luke Pattersonnal beszélgettünk.

KULTer.hu: Nagyon sok népszerű énekessel és művésszel dolgoztatok már együtt. Már kezdetben tudjátok, hogy ki lesz a konkrét előadó, vagy ez sokkal spontánabban dől el?

Igazából mindkettő. Van, hogy egy konkrét énekesre írunk dalt – mindig nagyon jó kihívás, hogy tudunk-e olyan számot kreálni, ami a legtöbbet hozza ki belőle, esetleg egy teljesen új oldalát tudjuk megmutatni a közönségnek. És van, amikor csak mindent elsöprő vokálokat szeretnénk hallani egy igazi pop dívától. De azért egy kicsit fura, hogyha már eleve úgy állunk neki az írásnak, hogy „okés, akkor ma csináljunk egy dalt XY-nak”. Valahogy mindig az a konklúzió, hogy „ez elképesztően szólna, ha Rihanna énekelné”, aztán végül sosem ez a végeredmény, de nem adjuk fel!

KULTer.hu: Hiányzik az underground szcéna, ahonnan kitörtetek? Van olyan dolog, ami még mindig odaköt titeket?

Igen is, meg nem is. A mai napig próbálunk minél inkább részt venni az underground életben. Nem szeretnénk kívülállónak érezni magunkat, nem egy újabb popbandának, nagyszínpados fellépőknek készülünk. Igyekszünk kisebb jazzkoncertekre és klubokba eljutni a nagy bulik között, hogy azt a közeget is megtapasztalhassuk. Egy részünknek a mai napig hiányzik ez a szcéna, de legalább olyan jó hangosan üvöltetni az EDM-et egy nagy sátorban.

KULTer.hu: Az új dalaitok új irányba mutatnak, egy sokkal tisztább, egyenesebb hangzást diktálnak. Erre számíthatunk a most készülő albumotoktól is?

Igen, ez egy tudatos váltás. Az első albumon minden szám nagyon rétegelt volt, nagyon sok mozgó résszel. Ezek élőben nem jönnek át annyira, nem olyan jó őket játszani. Végül rájöttünk, hogy a szimplább dalok sokkal jobbak és kielégítőbbek számunkra és a közönségnek is. Így mindenkinek megvan a saját feladata a színpadon. Az írási folyamatunk is sokat változott az évek során. Legtöbbször egy letisztult alappal kezdünk, amit csak egy zongorára komponálunk meg, és ha elsőre eltaláljuk, ha minden klappol, akkor nem kell más sallangokat ráakasztanunk. Ezzel szemben a régebbi dalainkat egy előre legyártott instrumentális alapból kiindulva alkottuk meg, ami már eleve bonyolulttá tette a folyamatot és a megfelelő énekhang megtalálását.

KULTer.hu: Gondoltatok arra, hogy kibővítsétek a klasszikus zenei gyökereiteket szimfonikus hangzássá?

Igen, gondoltunk már rá, és volt is alkalmunk kipróbálni magunkat ilyen környezetben. A BBC Filharmonikusokkal közösen léptünk fel néhány évvel ezelőtt, ez egy nagyon intenzív élmény és jó tapasztalat maradt. Nem volt túl sok időnk gyakorolni velük, ráadásul akkor még próbáltuk nagyon kimérten, precízen és pontosan játszani az elektronikus zenét. Viszont azóta nagyon sokat tanultunk és fejlődtünk, úgyhogy ha újra lehetőségünk adódna együtt játszani velük, biztos vagyok benne, hogy valami egészen különleges végeredmény születne.

KULTer.hu: Számtalan egzotikus helyen megfordultatok már, többek között Indiában is jártatok. Milyen hatással vannak ezek a kultúrák és közönségek a zenétekre?

Egyszerűen elképesztő, imádjuk! Valószínűleg ez a legjobb része a munkánknak. Nemrég érkeztünk meg Libanonból, és egyszerűen őrületes, hogy milyen helyekre jutunk el, hogy milyen helyszíneken tudunk játszani. Koncertet adni Bejrútban egy hegytetőn több ezer fiatalnak, akik tudják minden egyes szavát minden egyes számunknak… Ilyenkor csak az jár a fejünkben, hogy vajon ez a valóság, tényleg ez az életünk?

KULTer.hu: Milyen nagy nevekre számíthatunk az új albumon?

Sajnos ez egyelőre titok, nem mondhatjuk el, de nagyon sok népszerű előadót hallhattok majd!

KULTer.hu: A Szigeten újra találkozhatunk veletek. Mit terveztek még az idei nyárra?

Még nagyjából egy heti mixelés van hátra a második albumból, utána pedig az új élő fellépéseink összeállítása a lemez alapján. De mindemellett tele a naptárunk más fesztiválokkal és fellépésekkel, augusztusban például Szingapúrba és Japánba utazunk, szeptemberben pedig vissza az USA-ba.

A fotókat Váldi ‘Liz’ Erzsébet készítette.

Bogdán Erik

szerző: Bogdán Erik
honlap e-mail
Bogdán Erik 1994-ben született Kaposváron. 2015-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció és Médiatudomány szakán. Jelenleg ugyanitt folytatja tanulmányait a kar mesterképzésén. Elsősorban a popkultúra és a „nerdkultúra” foglalkoztatja.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum