KULTer.hu - Magyar filmek a szarajevói fesztiválon
101049
post-template-default,single,single-post,postid-101049,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar filmek a szarajevói fesztiválon

Három magyar dokumentumfilm és egy játékfilm került be a 24. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjába, köztük Bogdán Árpád filmje, a Gettó Balboa. A dokumentumfilm, melynek létrejöttéért évekig dolgoztak az alkotói, a rendező szerint egy régi vágású mese.

Kiutat mutat és reményt ad

A Ponczók Attila és Csányi Dávid eredeti ötlete alapján forgatott film a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, ám később megtért bokszedzőről, Misiről szól. A másik kulcsszereplő tehetséges tanítványa, Zoli, aki ugyan nehéz szociális körülmények közül érkezik, de világbajnoki címre tör. Kettejük életét és kapcsolatát mutatják be a képsorok.

„Régóta szerettem volna készíteni egy dokumentumfilmet, ami reményt ad, kiutat mutat” – mondta a rendező. „Ugyanis nem akartam elfogadni, hogy csakis kudarccal végződő történeteink lehetnek, pláne most, mikor nagyon nagy szükségünk van a mesékre. Azokra a régi vágású, klasszikus mesékre gondolok, amiken keresztül megtanultunk újra hinni az álmainkban.”

Bogdán első egészestés dokumentumfilmje

Bogdán Árpád januárban a Berlinálén mutatta be játékfilmjét, a Genezist, Szarajevóban pedig első dokumentumfilmje kerül majd a közönség elé a nemzetközi dokumentumfilmes versenyprogram részeként. A Gettó Balboa ötletében évekig hitt a budapesti nyolcadik kerületi roma közösség, míg a Magyar Média Mecenatúra jóvoltából finanszírozhatóvá nem vált.

A forgatás kezdete után a sikerek sem maradtak el: a Gettó Balboa már tavaly, az utómunka fázisában elnyerte az International Documentary Filmfestival Amsterdam – a világ legrangosabb dokumentumfilm-fesztiválja – különdíját.

Felzárkóznak a magyar dokumentumfilmek a világszerte sikereket elérő játékfilmekhez

A film egyik producere, Józsa László szerint: „az elmúlt pár évben Magyarországon Netflix-/HBO-szintű dokumentumfilmek készülnek futószalagon, nemzetközi sikereink nem maradnak el a játékfilmjeinkétől.” Józsa a Gettó Balboára is a sikertörténet részeként tekint, és tavalyi filmjükhöz, az ULTRA-hoz hasonlította, melyet tízezernél is többen néztek meg a mozikban. Szerinte ennél több bizonyíték nem is kell arra, hogy a dokumentumfilmeknek is helye van a mozivásznon.

Augusztusban a 24. Szarajevói Filmfesztiválon szintén látható lesz Csuja László Kilenc hónap háború és Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje. A magyar játékfilmeket Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása képviseli majd a versenyprogramban.

Forrás: Index

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum