KULTer.hu - Velencében debütál Nemes Jeles új filmje
101603
post-template-default,single,single-post,postid-101603,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Velencében debütál Nemes Jeles új filmje

Nemes Jeles László Napszállta című második nagyjátékfilmje meghívást nyert a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába, így az Arany Oroszlánért versenyezhet. Emellett egy másik magyar film, a Déva is itt debütál.

Az egyik vezető filmszemlén látható először

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy a film a világ legjobbjaival versenyezhet a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.” – nyilatkozták a Napszálltát gyártó Laokoon Filmgroup producerei, Sipos Gábor és Rajna Gábor.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica) a világ egyik legjelentősebb filmes versenye, a filmtörténet legrégebbi fesztiválja, amelyet először 1932-ben, a Velencei Biennálé keretében rendeztek meg. Utoljára 24 évvel ezelőtt, 1994-ben kapott meghívást magyar alkotás (Enyedi Ildikó: Bűvös vadász) a versenyprogramjába.

A Monarchiába kalauzol

Az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének új kosztümös drámájában Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után, 1913 nyarán tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány számára ekkor válik világossá, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

Nagyszabású produkció

Napszállta a francia Playtime-mal koprodukcióban, a Laokoon Filmgroup gyártásában készült. Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjét a Magyar Nemzeti Filmalap 1,59 milliárd forinttal támogatta. A magyarországi filmszakmai közvetett támogatása, az Eurimages, az Aide aux Cinémas du Monde – Centre National du Cinéma et de l’image Animée – Institut Français, az Indéfilms 6, a Kreatív Európa – MEDIA és a TorinoFilmLab támogatása járultak hozzá az elkészültéhez.

A közel száz fős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, néhányukkal már a Saul fiában is találkozhatott a közönség. Több színész is érkezett a történelmi Magyarország területéről: a Felvidékről Bárdos Judit, Molnár Levente Erdélyből, Dino Benjamin pedig a Vajdaságból. A külföldiek közül Marcin Czarnik, valamint Julia Jakubowska lengyel, Susanne Wuest osztrák, Christian Harting, Tom Pilath, és Enrique Keil német színészek játszanak a Napszálltában.

Nemes Jeles László új alkotása Velence után Észak-Amerikában mutatkozik be: a Napszálltát a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (Toronto International Film Festival – TIFF, 2018. szeptember 6-16.) hivatalos válogatásába is meghívták. Számos Oscar-díjat nyert film kezdte itt pályafutását. A film jogait már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.

Napszállta a Mozinet forgalmazásában 2018. szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.

Egy albínó lány története

Szőcs Petra Déva című rendezésének világpremierje a Biennale College Cinema szekciójában lesz. A nagyjátékfilm egy árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus-szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum