KULTer.hu - A kultúrát fenyegeti a szigorú ellenőrzés?
102125
post-template-default,single,single-post,postid-102125,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A kultúrát fenyegeti a szigorú ellenőrzés?

Több mint tíz meghívott szerző vagy illusztrátor részvételét tette kétségessé az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválon, hogy vízumkérelmüket az Egyesült Királyság elutasította. A fesztivál igazgatója „kafkai”-nak nevezte a több éve ismétlődő helyzetet, mely elrettenti a látogató művészeket.

A szombaton kezdődő könyvfesztiválon közel 900 szerző és illusztrátor vesz részt ötvenöt országból. A szervezők rendszeresen nyújtanak segítséget a meghívottak vízumkérelméhez, azonban az utóbbi években ugrást érzékeltek az elutasítások számában.

„Megalázó” – mondja Nick Barley fesztiváligazgató a vízumkérelmi eljárásról.

A meghívott vendégeknek annak ellenére kötelezték arra, hogy három évre visszamenőleg mutassák be a bankszámlakivonataikat, hogy a fesztiváli jelenlétük fizetett munka, illetve nagy-britanniai tartózkodásuk idején költségeiket is fedezik. Az egyik meghívottat a szervezőknek kellett rábeszélnie, ne adja fel az eljárást, miután a saját születési és házassági, és lánya születési anyakönyvi kivonata bemutatása után biometrikus ellenőrzésre kérték.

Idén körülbelül tizenkét meghívott vendéget utasítottak el legalább egyszer.

Ők Afrikából, a Közel-Keletről és Fehéroroszországból származnak. A fesztivál immár strukturálisnak érzi a problémát, amit a különösen bonyolult eljárások támasztanak. Barley szerint ha nem alapítanak egyfajta kulturális útlevelet, „az Egyesült Királyság kultúráját tesszük kockára”. Deidre Brock edinburgh-i képviselő is abbéli félelmét fejezte ki, hogy a statisztikailag is kimutathatóan megnövekedett elutasítások következtében a művészek nem is kísérelnek meg az országba látogatni.

A Womad alapítója, Peter Gabriel múlt héten hasonló felhívást adott közre.

A közvéleményhez fordult, miután három fellépés is elmaradt a kifejezetten világzenei profilú fesztiválon vízumproblémák miatt. „Tényleg egy olyan országot akarunk” – tette fel a kérdést Gabriel –, „amelyik lassan nem akarja fogadni a világot?”

Forrás: The Guardian

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. jún. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum