KULTer.hu - A nők javára változik a sci-fi színtér
102585
post-template-default,single,single-post,postid-102585,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A nők javára változik a sci-fi színtér

N. K. Jemisin harmadszor vette át a science fiction és fantasy irodalom egyik legrangosabb elismeréseként emlegetett Hugo-díjat. Amellett, hogy ő az első színes bőrű nő, aki elnyerte ezt a kitüntetést, ő az egyetlen, aki három egymást követő évben vihette haza.

Átütő siker

Jemisin A megtört föld című trilógiájáért (Az ötödik évszak, Az obeliszkkapu és A megkövült égbolt) kapta a díjakat. A harmadik rész a szintén nagy presztízsű Nebula-díj legjobb regény és a Locus-díj legjobb fantasy regény kategóriáiban is nyert.

„Néhányunk számára a dolgok mindig is nehezen mentek, és A megtört föld trilógiát azért írtam, hogy beszéljek erről a küzdelemről, hogy mibe kerül élni, nemhogy boldogulni egy olyan világban, ami látszólag mindenáron össze akar téged törni” – nyilatkozta a szerző.

A változás szele?

A sci-fi és a fantasy zsánereket hagyományosan a fehérbőrű férfiak uralják, így Jemisin átütő sikerében többen is egy paradigmaváltást látnak. Idén a Hugoval díjazottak között valóban kiugróan nagy számban szerepelnek nők, közöttük Rebecca Roanhoarse, aki a legjobb novella díját vihette haza a Welcome to Your Authentic Indian Experience (Isten hozott, ez a saját autentikus indián élményed) című elbeszéléséért. A legjobb sorozat díját Lois McMaster Bujold a World of the Five Gods (Az Öt Isten világa) című sorozata, a legjobb képregényét pedig a Monstress (Szörnyetegnő) kapta, amit Marjorie Liu írt és Sana Takeda illusztrált.

„Ahogyan ez a zsáner, bármennyire vonakodva is, de elismeri, hogy a margóra szorultak álmai is számítanak és mindannyiunknak van jövője, úgy fogja a világ is elfogadni ezt.” – nyilatkozta N. K. Jemisin.

Forrás: The Guardian

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum