KULTer.hu - Egy magyar animációs film fesztiválsikerei
101815
post-template-default,single,single-post,postid-101815,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Egy magyar animációs film fesztiválsikerei

Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című animációja elvitte az indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál és az amerikai California Women’s Film Festival Legjobb Animáció Díját is. 

Ausztrália legrangosabb filmfesztiválja, a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál és a kanadai Calgary Nemzetközi Filmfesztivál is a versenyébe válogatta a Sellők és Rinocéroszokat.

A mű az érzelmi kiszolgáltatottságot elemzi, metaforaként használva a sellő alakját.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült 15 perces animációs rövidfilmben a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg a saját cirkuszukat működtető családjáról. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik körül a kislányt.

Jelenetről jelenetre tárul fel egy család titkokkal teli múltja.

Cirkusz és képzelet, vágy és valóság, bánatból rinocérosz, szexusból sellő. A karakterek átlépik testük határait, a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak.

„A sellőségnek három életkora jelenik meg a filmben. A kislány még a szexuális érés előtt áll, belőle még bármi válhat, ő még csak a felnőttek szerelmi játszmáinak nézője és szenvedő alanya. Az anyuka a kisteljesedett sellő-lét, aki arra vágyik, hogy szeressék, és kizárólag a szexualitása által határozódik meg. A nagyinál már háttérbe szorult a szexuális orientáltság, neki már más jellegű emberi kapcsolatai vannak.” – nyilatkozta a fim rendezője, Traub Viktória.

Az alkotás több Oscar-kvalifikáló nyári fesztiválon szerepelt.

Az augusztus 2-án kezdődő Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, majd a szeptemberi Calgary Nemzetközi Filmfesztivál is ezért fontosak, az ott díjat bezsebelő alkotás jogosulttá válik arra, hogy nevezzék a 2019-es, 91. Oscar-díjra.

Ezeken kívül a közeljövőben Ottawában, Szentpétervárott, Angliában és Atlantában is bemutatják az animációs rövidfilmet, valamint a szeptemberi katowicei Ars Independent versenyprogramjába is beválogatták.

„Engem nagyon érdekelnek az átváltozások és szeretek szürreális képekkel dolgozni” – magyarázta a rendező.

„Rengeteg ötletem és rajzom volt, nagyon precízen kidolgoztam a metamorfózisokat, míg alkotótársaim, Gergely Dorka forgatókönyvíró és Dus Polett forgatókönyvíró-producer a racionalitás oldaláról közelítették meg a történetet és remek szerkezeti vázat alakítottak ki.”

A MOME-n 2008-ban végzett Traub Viktória azt is elmondta, hogy az érzelmek váltakozása miatt nagyon „sűrű a film, és akkor lehet a legjobban élvezni, ha nem folyamatosan azon gondolkodsz, hogy mit látsz, hanem engeded magad érzelmileg sodródni benne.”

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum