KULTer.hu - Ez a színkalauz a minimalizmus előfutára
102030
post-template-default,single,single-post,postid-102030,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ez a színkalauz a minimalizmus előfutára

Egy először 1901-ben kiadott kézikönyv nem csupán a kor színelméletének legfőbb eredményeit gyűjtötte össze, de a szerzőnő, Emily Noyes Vanderpoel egyedi művészi ötleteit is megcsillogtatta, amelyekkel messze meghaladta korát. 

A kötet felvetései többek között a későbbi minimalizmus gondolkodásmódjára emlékeztetnek.

Egy-egy ponton Josef Albert Tisztelet a négyzetnek sorozatával is párbeszédbe kerülnek, és ma is megállják helyüket. Ezért is lehetett sikeres az újrakiadás támogatásáért indított Kickstarter kampány több mint száz évvel az utolsó megjelenés után.

115 év telt el azóta, hogy utoljára kiadták a Color Problems – A Practical Manual for the Lay Student of Color (Színproblémák – A laikus kézikönyve a színek tanulmányozásához) című színkalauzt. Az 1842 és 1939 között élt Emily Noyes Vanderpoel művész, gyűjtő és történész

„egy művész szemével és egy dizájner érzékével előremutatóan tanulmányozza a színeket”

– mondta a kézikönyvről Mark C. Taylor, a Columbia Egyetem munkatársa.

A múlt századból fennmaradt példányokért akár 500 dollárt is elkérnek.

Ám a Circadian Press és a Sacred Bones sikeres Kickstarter kampánya után már előrendelhető az új kiadás puha- és különleges, fakszimile keményfedeles változatban is. A viktoriánus színkalauz 116 modern technológiával feljavított illusztrációt tartalmaz, némelyiket metálos árnyalatokkal. A színrácsokon kívül vízfestékábrákon többek között árnyék- és zúzódásárnyalatok tanulmányai szerepelnek. Az ábrázolás módszereit később férfiak is átvették, és szerte a világon nélkülözhetetlenné vált a dizájnerképzésben.

A tanulmányok témái a szerző környezetéből kerültek ki, lehetett az japán váza vagy árnyék a havon.

„Hímzéstől és perzsaszőnyegtől kerámiákig és festményig, [Vanderpoel] észlelő elemzése felszínre hozza, ami sokáig az emberek orra előtt rejtőzött. A figyelemreméltó illusztrációk valójában műalkotások, amelyek nem csupán megelőlegezik őket, de tulajdonképpen versenybe is szállnak a legfontosabb 21. századi művészek némelyikének legjobb munkáival” – értékelte az újra kiadásra kerülő színkalauz jelentőségét Taylor.

Forrás: My Modern Met / Kickstarter

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. ápr. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum