KULTer.hu - Kamionszínpados körút a Székelyföldön
102321
post-template-default,single,single-post,postid-102321,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kamionszínpados körút a Székelyföldön

Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájának premierjével folytatódik a Gördülő Opera-sorozat, amely első ízben látogat külhoni magyar településekre. Az augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi városba utazó produkció különlegessége, hogy színpadként egy kamion külön erre a célra kialakított pótkocsija szolgál.

A Gördülő Opera eredetileg a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útnak a II. világháború után, hogy a művészet erejével „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját.

A sorozat 60 év szünet után, 2014-ben indult újra.

A 2017/18-as évad során hét szomszédos ország tizenhat magyarlakta települését keresi fel a Magyar Állami Operaház társulata, ennek a programnak képezi részét a Gördülő Opera nyárvégi előadássorozata is.

A színpadul szolgáló pótkocsin nyáron Donizetti több mint 180 éve állandó népszerűségnek örvendő vígoperája látható.

Szerelmi bájital történetének főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson.

Tekintettel a produkció különleges jellegére a rendező a mába helyezte át a darab cselekményét.

A darab Toronykőy Attila rendezésben kerül színre. Előadásának népszínházi jelleget szán, és tervei szerint nem csak a színpadként szolgáló platót, de magát a kamiont is bevonja a rendezésébe. Az előadás további sajátossága, hogy azt Székelyföldön magyar nyelven, román feliratozással játssza a társulat kettős szereposztásban.

Az idei évadban kizárólag Székelyföldön látható ingyenes szabadtéri produkció főpróbáját a magyarországi közönség augusztus 26-án Szaporcán, az ormánsági Bőköz Fesztiválon tekintheti meg. Ezt követően augusztus 31. és szeptember 9. között Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredán, Gyimesközéplokon, Gyergyószentmiklóson, Szentegyházán, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen vendégeskedik az előadás. A produkció jövő augusztus végén majd ismét útnak indul, ekkor Közép-Erdély, Bánát és Partium magyarlakta településeit fogja felkeresni.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. okt. >>
hkscpsv
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum