KULTer.hu - Magyar sikerek Szarajevóban
102368
post-template-default,single,single-post,postid-102368,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar sikerek Szarajevóban

Szamosi Zsófia a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte el, Kis Hajni a legjobb vizsgafilm díját vehette át, Csuja László pedig elismerő oklevelet kapott csütörtök este a Szarajevói Filmfesztiválon.

Csuja László Kilenc hónap háború című magyar-katari koprodukcióban készült dokumentumfilmje egy 23 éves fiúról szól, aki kárpátaljai magyarként kilenc hónapig harcol az orosz-ukrán háborúban. Közben az életében fontos szerepet betöltő nőkkel is rendeznie kell kapcsolatát, és az érett felnőtté válásért is be kell járnia a saját útját.

Kis Hajni rendezése, a Last Call a Filmalap támogatásával a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült el. A Last Call nemrég elnyerte a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál fődíját, most pedig a balkáni térség első számú filmszemléjén a legjobb vizsgafilmnek járó kitüntetést.

A kétszeres Oscar-díjas Aszgar Farhadi elnökölte zsűri Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjében nyújtott alakításáért Szamosi Zsófinaka ítélte oda a legjobb színésznőnek járó díjat. A film egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről szól, a cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A dráma a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki. Mindezt igazi női alkotócsapat tette lehetővé: Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek dolgoztak a stábban.

Az Egy nap világpremierje nagy siker volt májusban a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén: elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. Szamosi Zsófi korábban a kassai Art Filmfesztiválon is elhozta a legjobb színésznőt illető Kék Angyal díjat júniusban. Országos ismertségre az HBO Terápia című sorozatában tett szert, valamint ő volt a főszereplője az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmnek is. Az Egy nap a hazai mozikban november 8-tól lesz látható.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum