KULTer.hu - Meghalt V. S. Naipaul Nobel-díjas író
102170
post-template-default,single,single-post,postid-102170,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Meghalt V. S. Naipaul Nobel-díjas író

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul irodalmi Nobel-díjas szerzőt augusztus 11-én, 85 éves korában, az Egyesült Királyságban érte a halál.

Az indiai származású brit írót Salman Rushdie így búcsúztatta: „életünk során nem értettünk egyet sem a politikáról, sem az irodalomról, és épp olyan szomorú vagyok, mintha egy szeretett idősebb testvért veszítettem volna el. Nyugodj békében, Vidia.”

Özvegye közleménye szerint Londonban, családi körben, békésen hunyt el egy kreatívan töltött élet végén.

Naipaul 1932-ben Trinidadon született Indiából elhurcolt munkás szülők gyermekeként. Életművében nagy szerep jutott olyan felvetéseknek, mint a kolonializmus öröksége, a hely és az identitás kérdése. Egy oxfordi ösztöndíjjal került Nagy-Britanniába, aztán az országban telepedett le. Az akadályok ellenére kitartott amellett, hogy író lesz.

A nélkülözés ellenére korai írásait tiszta komikum jellemezte.

Első regénye, a The Mystic Masseur (A rejtélyes masszőr) 1957-ben nem aratott különösebb sikert, több kisregénye is megjelent. Az 1961-ben kiadott Mr. Biswas háza hozta meg számára a hírnevet, amelynek főhősét saját apjáról mintázta. „A pesszimista tónusú, ám finom humorral átszőtt regény az író saját gyermekkori környezetének, gyökértelenségének bemutatásán túl a brit társadalmi vívmányokat és az indiai kasztrendszert kénytelen-kelletlen megtartó, soknemzetiségű, koldusszegény Trinidadot is rendkívül érzékletesen ábrázolja.”

1971-ben Booker-díjat kapott.

Az elismerést az In a Free State (Egy szabad államban) című kötetével érdemelte ki, amely három összefüggő kisregényt tartalmaz. A Bend in the River (A nagy folyó kanyarulatában) című, szintén nemzetközi sikert aratott, 1979-es regénye egyike kevés magyarul is elérhető művének. Későbbi műveiben az elmaradhatatlan humor mellett pesszimista vagy tragikus hangnem érhető tetten, kritikusai szerint túl erős társadalom- és vallásbírálata hozományaként.

Ragyogó prózája 1989-ben lovagi címet szerzett számára.

2001-ben II. Erzsébet királynő után a svéd XVI. Carl Gustaftól is elismerést vehetett át, amikor elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint „a lényeglátó narratívát megvesztegethetetlen vizsgálódással egyesítő műveiért, melyek hatására kénytelenek vagyunk látni a leigázottak történeteit.”

Forrás: The Guardian / Nobel Prize

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. okt. >>
hkscpsv
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum