KULTer.hu - „Nekem is megvannak a démonaim”
102631
post-template-default,single,single-post,postid-102631,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„Nekem is megvannak a démonaim”

Interjú LP-vel, azaz Laura Pergolizzival

Laura Pergolizzi, azaz művésznevén LP 2015-ben beírta magát a zenetörténelembe Lost On You című dalával, ami azóta is hihetetlen népszerűségnek örvend. Azt talán kevesebben tudják az amerikai énekesnőről, hogy számos világhírű előadónak is írt már dalokat, többek között Rihannának, Rita Orának, Chernek vagy Christina Aguilerának. LP nemrégiben magyar rajongói előtt is bemutatkozott élőben, a koncert előtt pedig interjút adott nekünk.

KULTer.hu: Egyszer azt mesélted, hogy a húszas éveidig nem játszottál kimondottan tudatosan, inkább csak a zene szeretetéből fakadóan. Mikor változott ez meg?

Nem úgy nőttem fel, hogy énekesnő leszek, ez a gondolat csak később jött. Amikor New Yorkba költöztem Brooklyn külvárosából, elkezdtem ezzel foglalkozni, mert nem volt más, ami érdekelt volna. Próbáltam kitalálni, ki vagyok zenészként, hogyan és miről írhatnék. Ez nem olyasmi, ami miatt iskolába mentem volna, úgy éreztem, erre egyszerűen magamtól kell rájönnöm.

KULTer.hu: Júniusban jelent meg a legújabb dalod, a Mylène Farmerrel közösen készített N’oublie pas, ami a szeretteink elvesztéséről szól. Mit tudhatunk a dal történetéről?

Igen, Mylène és én is elvesztettünk olyat, aki fontos volt nekünk – egy közeli családtagot, így ez a dal egyértelműen erre reflektál. Nagyszerű és szomorú is egyszerre, ez a szám rengeteg érzést hordoz magában – szerettem írni.

KULTer.hu: Van még olyan téma, amiről nehéz írnod?

Igazából mindenről az! Úgy gondolom, hogy az csak az egyik oldal, hogy leírom ezeket a dolgokat, a másik pedig pontosan közvetíteni ezeket az érzéseket olyan emberek felé, akik ugyanezekkel küszködnek. Fogni egy különleges érzést és egyetemessé tenni egy bonyolult feladat. Főleg azért nem egyszerű, mert a dalok nagyon rövid tartalmak, így kimondottan érdekes kitalálni, hogyan adjuk át a lényeget ilyen gyorsan.

KULTer.hu: Rengeteg dalt írtál az évek során nagyszerű előadóknak. Másképpen fogsz hozzá, mint a saját számaidhoz?

Néha, attól függ. Ha azzal a zenésszel együtt írom, aki énekelni fogja, akkor igen. Másmilyen, hiszen próbálom megfogni, mit szeretne mondani, mit érez, mire áll készen. A saját számaim viszont nagyjából hasonlóan készülnek el.

KULTer.hu: Olvastam egy interjúdban, hogy úgy gondolod, a nagy dívák, ikonok birtokolják azt a képességet, hogy szinte kapcsolódjanak a dalszövegekhez.

Ezt mondtam volna? Akkor tartanom is kell magam ehhez. Azt hiszem, ők azok, akik képesek feltüzelni az ember lelkét. Ha meghallok valakit, akit nagyszerű előadónak tartok, engem is éneklésre késztet. Szerintem ez a helyzet rengeteg emberrel, mikor más szenvedélye által felpörög – ők is ezt teszik. Úgy gondolom, ez egy ajándék. Bár Frank Sinatra nem magának írta a dalait, ő volt a kapocs a dal és a közönség között.

KULTer.hu: Kik szerinted a legnagyobb tehetségek?

Frank Sinatra egyértelműen az egyikük, de rengeteg embert fel tudnék sorolni Aretha Franklintől Stevie Nicksen át Freddie Mercury-ig, Jim Morrisonig, Kurt Cobainig és Jeff Buckley-ig – hogy csak egy párat említsek.

KULTer.hu: Milyen terveid vannak még erre az évre?

Csak a szokásos: turnézás, dalírás és videók forgatása. Nagyjából készen vagyok az albumommal, egyelőre úgy néz ki, decemberben jelenik meg.

 KULTer.hu: Tudhatunk már valamit az új lemezről?

Többnyire olyan lesz, mint amit már megszokhattak tőlem: próbálom elmesélni, hogy mi jár a fejemben és megbirkózni azokkal, amik a múltban történtek. Nem vagyok minden pillanatban boldog, nekem is megvannak a démonaim és a hullámvölgyeim, ahogyan bárki másnak – egyszerűen csak megpróbálom összegyűjteni ezeket a gondolatokat és leírni őket.

A fotókat Vidus Móni készítette.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum