KULTer.hu - Ők az első KULTer stART díj jelöltjei
102764
post-template-default,single,single-post,postid-102764,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ők az első KULTer stART díj jelöltjei

A KULTer.hu 2018 augusztusában 8 éves, ennek apropóján megalapítjuk a KULTer stART díjat, amellyel egy olyan 30 évesnél nem idősebb szerzőnk munkáját szeretnénk elismerni, aki kitartóan és kiemelkedő színvonalú szövegekkel járult hozzá az oldal működéséhez.

A díj célja

A KULTer.hu szerkesztősége kezdettől fontos feladatnak tartja, hogy teret adjon a fiatal kritikus- és szépírógeneráció képviselőinek, s szerény lehetőségeihez mérten támogassa is őket építő kritikával, gyakornoki programokon való részvétellel és szakmai eseményeken való szereplési lehetőséggel.

A KULTer stART díj azoknak a munkáját hivatott elismerni, akik már nincsenek rászorulva a mentorálásra, mégis nagy elhivatottsággal járulnak hozzá, hogy a KULTer.hu kortárs kultúrportál napról napra egyedi élményt nyújtó tartalmakkal szolgáljon olvasóinak.

A díj odaítéléséről

A jelölési folyamat kétfázisú. A kizárólag egyedi tartalmakat közlő litKULT, vizuálKULT, popKULT és Szépirodalom rovat vezetői – szerkesztőségi egyeztetés után – júniusban 2-2 szerzőt javasoltak az elismerésre rövid szöveges értékelés kíséretében (az értékelések lentebb olvashatóak), a 8-as listára került nevekből a 8 tagú szerkesztőség egyszerű többségi szavazás alapján dönt arról, ki szolgált rá leginkább, hogy az első KULTer stART díj birtokosa legyen.

A shortlistre került szerzők

Benke András kritikusként elemző alkat. Nem ront ajtóstul a házba, kivár, aprólékosan, lépésről lépésre halad, megfigyel, átgondol, hogy minél közelebb kerüljön a vizsgált kötet lényegéhez. Szüksége is van erre az embernek, ha Tóth Kinga, Antal Balázs vagy épp Fernanda Torres munkáiról ír – egyik sem épp zsánerszerző, itt nincsenek kész kérdések és válaszok. Ám van egy fiatalon is érett, mindig munkára kész recenzens ott a „keleti végeken”, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem doktorandusza, és 2016 óta a KULTer.hu kolozsvári „frontembere”.

Berényi Csaba sokoldalú tehetség: költő, gonzó újságíró és filmkritikus. Szövegei – szóljanak akár a divatos szuperhősfilmekről vagy fesztiválkedvenc rendezők szerzői alkotásairól – mindig erős filmelméleti, filozófiai alapokon nyugszanak. Ezek a legkülönbözőbb mondatindákon keresztül hálózzák be kritikáit, és teszik őket kétszer-háromszor is elolvasandó, izgalmas szövegekké. Éles és szigorú tekintete benéz Wes Anderson szimmetrikus világának rejtett zugaiba, Denis Villeneuve sci-fi kulisszái és Nicolas Winding Refn véroperái mögé, ám képes a Marvel-hősök színes-szagos jelmeze alatt is felfedezni kínzó lételméleti kérdéseket. Berényi Csaba a kezdetektől, 2010 óta publikál a KULTer.hu-n.

Bokor Krisztián a popKULT rovat egyik legegyedibb látásmódú, legintuitívabb szerzője, írásait egyaránt áthatja spirituális szellemisége és racionális, kritikus látásmódja, így szövegei egyszerre olvasmányosak, informatívak és elgondolkodtatók. Előszeretettel alkalmaz multimédiás eszközöket élményei megörökítéséhez, a cikkírás mellett egyébiránt a fotózásban, a versírásban és slam poetry-ben is otthonosan mozog. Ugyanolyan körültekintően fogalmaz beszámolót a ColorStar zenekar koncertjéről, mint egy kortárs táncművészeti fesztiválról vagy kiállításról. Bokor Krisztián a Metropolitan Egyetem média- és kommunikáció szakán szerzett mesterszakos diplomát, a KULTer.hu-n két éve jelennek meg publikációi.

Kerber Balázs 2014-ben megjelent Alszom rendszertelenül című első verseskötete több mint határozott bemutatkozás: eltérő és látszólag nehezen összeegyeztethető megszólalásmódok komplementer palettája. Újabb publikációit olvasva senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy a világirodalmi jártassággal, valamint kritikusi vénával is rendelkező költő nemcsak lírai pályáját építi tudatos következetességgel, hanem sűrű szövésű, jó arányérzékkel megkomponált verseivel is a kortárs költészet sokszínűségét gazdagítja. Kerber Balázs 2011 óta a KULTer.hu rendszeres szerzője.

Mikoly Zoltán azon fiatal irodalomértelmezők egyike, aki számára a tudományos háttér, a német klasszikus és kortárs irodalomban való tájékozottság a kultúraközvetítés szakszerű és közérthető módjának garanciáját jelenti. Aki az ő aprólékos, részletekbe menő kíváncsisággal írott elemzéseit ismeri – legyen szó Sebald, Kehlmann vagy akár Kalász Orsolya német nyelvű kötetéről –, biztosra veheti, hogy általa a magyar olvasó többet tud meg az adott könyv jelentőségéről, kulturális beágyazottságáról. A KULTer.hu-n 2014 óta publikáló (sőt, ott debütáló) szerző a Debreceni Egyetem Germanisztika Intézetének doktorandusza.

Nagy Hajnal Csilla első verseskötetét Makói Medáliák díjjal ismerték el, fegyelmezett versnyelvén könnyeden szól többek között olyan súlyos, kíméletlen témákról, mint az „embernyi szakadékok” vagy a feltépett és az elolvasatlan búcsúlevelek. A költő sikerrel próbálta ki magát a próza műnemében is – írásművészetének legnagyobb erényei a személyközi viszonyrendszerek részletgazdag feltárásában, a férfi-nő kapcsolatok problémaérzékeny megjelenítésében, az elengedhető és a megoldhatatlan gondokkal való foglalkozásokban rejlenek. Nagy Hajnal Csilla, aki a kortárs irodalom iránti elhivatottságáról szépíróként és az Irodalmi Szemle Online szerkesztőjeként egyaránt tanúbizonyságot tesz, 2014 óta a KULTer.hu állandó szerzője.

Ruzsonyi Gergely a popKULT rovat talán legfiatalabb, 1996-ban született szerzője, popkulturális tájékozottsága azonban több generáció zenei világát öleli fel. Körültekintő kritikussággal értelmezi korunk vezető zsánereinek és szubkultúráinak fejlődését, de előszeretettel ír recenziót a népszerű fesztiválokról és zenei albumokról is. Külön figyelmet érdemelnek interjúi, melyeknél könnyen az az érzésünk támadhat, hogy a szerző sokéves barátságot ápol a zenekarokkal: felkészültségének köszönhetően őszinte spontaneitással kérdez rá a legbizalmasabb témákra, a végeredmény pedig könnyed és szórakoztató. Ruzsonyi Gergely az ELTE mesterszakos hallgatója, a KULTer.hu-n egy éve jelennek meg írásai.

Varga Ákos filmkritikáit élvezet olvasni: akár korhol, akár dicsér, minden során érezzük a filmek iránti kiapadhatatlan lelkesedését és szeretetét, problémaérzékeny felvetéseihez mindig magabiztos szakmaiság társul. Interjúi, fesztiválbeszámolói és a magyar KULTfilmes listái kiforrott, színvonalas és alapos munkák. A KULTer.hu 2015 óta közli írásait, amelyek a magyar filmek mellett például a Coen-testvérek, Soderbergh, Paul Thomas Anderson vagy épp Ruben Östlund friss alkotásaihoz is értékes és fontos kritikai észrevételeket fűztek.

A díjazásról

A KULTer stART díj első győztesének személye szeptemberben derül ki. Az elismerés mértéke a felajánlások alapján 100.000 forint, ez a KULTer.hu profiljához illeszkedő ajándékcsomaggal egészül ki, amely egyebek mellett Tamus István értékes akvarellfestményét, a debreceni Líra könyvesbolt által felajánlott kiadványokat, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza háromalkalmas bérletét foglalja magába. További támogatók: Béres Zsuzsa, Csikós Attila, Janáky Marianna és Marton-Ady Edina.

Az elismerést a szerkesztőség a debreceni Nagyerdei Víztoronyban futó KULTerdő programsorozat félévnyitó eseményén adja át szeptember 25-én (kedd) 20 órakor, amikor az oldal 8. születésnapját is megünnepeljük szerzőinkkel és olvasóinkkal közösen. A programra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum