KULTer.hu - Tíz elfeledett Picasso-kép került elő
102047
post-template-default,single,single-post,postid-102047,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Tíz elfeledett Picasso-kép került elő

A múzeum raktárépületeinek felújítása alatt számtalan elfeledett műalkotásra, köztük Picasso tíz művére bukkantak a Teheráni Kortárs Művészeti Múzeum (TMoCA) gyűjteményében. Az iráni múzeum februárban nyíló grandiózus kiállításán negyven éve nem látott nyugati művek is a közönség elé kerülnek.

Picasso és Duchamp munkáit is megtalálták 

Az Irán fővárosában található intézmény 2019-ben a Portré, csendélet, tájkép című, nagyszabású kiállításon mutatja be helyi művészek válogatott munkáival együtt nyugati művészeti gyűjteményének azon darabjait, amelyek Reza Pahlavi sah 1979-es elűzése óta rejtve maradtak a nyilvánosság előtt. A február 21-én nyíló kiállítást azután rendezik meg, hogy Berlinben tavaly elmaradt a néhai iráni sah felbecsülhetetlen értékű műkincseiből tervezett tárlat, amelynek teljes anyagát a TMoCA biztosította volna. A holland Mattijs Visser állítja össze a már két éve tervezett kiállítás anyagát is.

Az előkészítés során és a múzeum raktárainak felújítása idején találta meg az építész és kurátor a régen elfeledett vagy eltűntnek vélt műveket. Visser szerint a múzeumban eddig csupán két Picasso-művet tartottak nyilván, most már tizenkettőre bővült a gyűjtemény, és találtak egy Marcel Duchamp által jegyzett rajzot is. A múzeum „kortárs régészeti” munkája során Visser újabb felfedezésekre számít.

Grandiózus kiállításra készülnek

Portré, csendélet, tájkép az intézmény egész, ötezer négyzetméternyi kiállítóterét elfoglalja majd. Négy-ötszáz művet állítanak ki, köztük történelmi emlékeket, a mintegy háromezer darabos gyűjteményből, amely modern európai és amerikai festményeket, grafikákat és szobrokat tartalmaz, és több művészettörténeti korstílust ölel fel az impresszionizmustól a pop artig, Francis Bacontől Andy Warholig, Monet-től Mark Rothkóig és Marcel Duchampig. A kiállításon új szerzemények is megjelennek, mint Günther Uecker, Bertrand Lavier és Tony Cragg munkái, valamint helyi fiatal művészek, köztük Bobak Etminani és Mahsa Karimizadeh alkotásai is.

Nem provokálják a muzulmán közeget

Irán 2015 óta, a politikai kapcsolatok javulása következtében nyitott újra a nyugati képzőművészet felé. Ennek megfelelően Visser nem számít cenzúrára, ugyanakkor azt is elmondta, hogy „nem érdekli a provokáció”. Így például az intézmény birtokában lévő Renoir- és Bacon-akt nem képezi a készülő kiállítás részét, ahogyan politikai munkák sem.

Forrás: MTI / The Art Newspaper

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

  • LP
    • 2020. Júl. 08. - 2020. Júl. 09.
    • Budapest

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum