KULTer.hu - Új Hemingway‑novella jelenik meg
101903
post-template-default,single,single-post,postid-101903,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Új Hemingway‑novella jelenik meg

Az A Room on the Garden Side címet viselő, eddig sosem publikált történetet 1956-ban írta Ernest Hemingway. Hat évtizeddel később a brit The Strand Magazine‑ban jelenik meg a Párizs kulturális örökségét a fasizmus sötét időszakával szembeállító novella.

A történet Franciaország náci megszállásának végén játszódik.

A helyszín az író által kedvelt párizsi Ritz Hotel, mely a Fiestában is szerepel. Robert, az elbeszélő, Papa, aki Hemingway becenevét kapta, katonai kíséretével együtt másnap készül elhagyni a várost. Italozás közben megbeszélik „a háború piszkos mesterségét”, melyben „a számla sosem zárul le”, miközben Baudelaire‑t idézik.

„A történet magán hordozza Hemingway összes kézjegyét, amit az olvasók szeretnek benne.”

Nyilatkozta Kirk Curnutt, a Hemingway Társaság elnökségi tagja. Azonban az A Room on the Garden Side annak az öt második világháború idején játszódó novellának az egyike, melyeket a kiadójának küldött levél tanúsága szerint 1956 augusztusáig fejezett be Hemingway, és amelyek közül eddig kizárólag a Black Ass at the Cross Roads jelent meg.

Tehát vannak még előkerülésre váró szövegek.

Hemingway a Charles Scribner Jr‑nak címzett levélben leírta, hogy valószínűleg az öt történet „egy kissé sokkoló, hiszen szabálytalan csapatokról szólnak és harcról, meg olyan emberekről, akik ténylegesen embereket ölnek.” De hozzátette: „akárhogy is, ha már halott leszek, bármikor kiadhatod őket.”

Számos írása került hasonló sorsra 1961‑es öngyilkosságát követően.

Az A Room on the Garden Side azonban csak hat évtizeddel megírása után, a negyedévenként megjelenő, Sherlock Holmes örökségét éltető, rejtélyes történeteket közlő The Strand Magazine nyári kiadásában jelenik meg nyomtatásban. A vezető szerkesztő, Andrew F Gulli előszava szerint a szövegben, amit a kutatókon kívül most az olvasók is megismerhetnek, „Hemingway náci megszállás alól éppen kikerülő kedvenc városa iránti mély szeretete annak teljességében jelenik meg, csakúgy mint prózája jellegzetességei”.

Forrás: The Guardian, fényképek Ernest Hemingwayről: John F. Kennedy Presidential Library and Museum

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum