KULTer.hu - Beatekbe borul Budapest
103140
post-template-default,single,single-post,postid-103140,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Beatekbe borul Budapest

Interjú Papp Lászlóval, a Telekom Electronic Beats Festival szervezőjével

Idén már nyolcadik alkalommal dübörög az elektronika a budapesti Telekom Electronic Beats Festivalon, és mint kiderült, minden eddiginél több emberre számítanak a szervezők. A fesztivál idén felfrissül, és a zenei programok mellett számos újdonsággal várják az érdeklődőket, erről mesélt nekünk a fesztivál egyik szervezője, Papp László, aki egyébként Subotage néven dj-zik, és idén megjelent első szerzői albuma is Surfalone néven.

KULTer.hu: Mit vártok az idei fesztiváltól a korábbiak sikere után?

Az elmúlt 8 év alatt eljutottunk oda, hogy a legnagyobb Telekom Electronic Beats Festival Magyarországon történik. A fesztivál történetében az idei ígérkezik az eddigi legszínesebb happeningnek, hiszen rengeteg fellépőnk van, és a zenén túl bevonjuk a divat, a gasztronómia, a művészet és a design vonalát is. Alig vannak már jegyek, a Facebook-eseménynél is rengetegen visszajeleztek.


KULTer.hu:
Egy kerekasztal-beszélgetéssel nyitjátok meg a programokat. Milyen témák merülnek itt fel?

A The Future Sounds of Hungary, azaz a jövő hangjai Magyarországon címet kapta az esemény, ahol a magyar elektronikus zenei színtér jövőjéről beszélgetünk. Az Alkotótábor fesztiválon volt már egy hasonló happening, most azt visszük tovább, és többek között azt vesézzük ki, hogyan lehet külföldre exportálni a magyar fel nem fedezett művészeket, miként kaphatnának több támogatást a fiatal tehetségek, vagy hogy hogyan tudnánk a nemzeti kultúrapparátust közelíteni az organikusan kifejlődött belvárosi zenei kultúrával. Szintén szóba kerülnek a hazai klubszcéna hiányosságai, és hogy hogyan lehet ezeken javítani. Olyan embereket próbáltunk összeválogatni, akik az elektronikus zene más-más szegmenseiben érintettek – tudatosan egészséges vitát szeretnénk generálni a párbeszéd előremozdítása érdekében.

KULTer.hu: Mit gondolsz, mennyire nyitottak itthon a progresszívabb rétegzenét képviselő előadókra?

Az emberek arra nyitottak, amit megmutatsz nekik. Szerintem ebben hatalmas a nagy fesztiválok felelőssége, hiszen fontos lenne, hogy a mainstream nevek mellett bemutassanak formabontóbb előadókat is, valamint több támogatást kaphasson az egész szcéna. Fontos lenne, hogy ezek az előadók is kapjanak platformot a médiában, és olyan emberek is megismerkedhessenek a műfajjal, akik máshol nem találkoznának vele. Persze ez nem csak a zenére, az egész kultúrára kinyitható: a modern művészeti irányok maguktól nem állnak meg a lábukon, támogatásra lenne szükségük. Ebben a kluboknak is nagy felelőssége van.


KULTer.hu:
És a hazai kiadók?

Vannak nagyon lelkes, előremutató kiadók, de ez az előbb említett támogatás nélkül nem kapja meg a kellő nyilvánosságot. Ezeket fontos lenne bemutatni külföldön is, nem csak a szcéna, de az országimázs érdekében is.

KULTer.hu: A kerekasztal-beszélgetés után secret party is várható…

Kibéreltük a Hotel Rum teljes felső szintjét, ahol a vendégek bármelyik szobába benyithatnak, mindenhol más világ fogadja őket. Az egyikben interaktív ambient live actet csinál Iamyank, a másikban Besnyő Dani (VJ Centrum és Budapest Rooftop Cinema) állít össze rendhagyó audiovizuális installációt, a Sennheiser a legjobb fülhallgatók segítségével mutatja be a magyar elektronikus zene élvonalában lévő művészek zenéit, a Kitchen Budapest pedig interaktív audiovizuál társassal várja az érdeklődőket. Minderre a limitált férőhely miatt csak speciális előzetes regisztrációval lehet bejutni.

KULTer.hu: Mi lesz a legkülönlegesebb program a fesztivál többi napján?

Nagyon erős az idei fellépőlistánk, többek között egy hajón dj-zik majd tINY, akit Nora Matisse kolleginával vezetünk fel együtt egy b2b-szett keretei között. A lifestyle marketet is nagyon várom, hiszen bevonjuk a teljes budapesti kreatív fiatalságot. Az idei legnagyobb három fellépőnk Âme, Dixon és Ben Klock lesz. Ha az első kettő együtt játszik, az mindig nagyon izgalmas, utóbbi pedig jelenleg a technovilág egyik legmenőbb DJ-je. Hogy igazán változatos legyen a program, péntek este egy meglehetősen eklektikus páros is fellép majd, Ben UFO és Floating Points.


KULTer.hu: Mit takar pontosan a lifestyle market?

A Lakásvásár csapattal közösen állítottunk össze egy listát olyan vendégekkel, mint az Ikra, a Judas, a Lollipop Antifactory, a The Garden Studio és még sok más designerrel, akik a termékeiket árulják majd a vásáron. A Színes Város élő festést csinál, így az érdeklődők megnézhetik, hogyan készültek Budapest ikonikus tűzfalai. Szintén nagyon izgalmasnak ígérkeznek a workshopok, amiken jelen lesz a német Kompakt Records, a Roland Synthesizers, valamint az első számú magyar producersuli, az Impro School Budapest, akik előadást és workshopot is hoznak. Szintén ott lesz az Analogue Zone, akik beavatnak az analóg szintetizátorok rejtelmeibe, valamint bemutatják a Festbot nevű innovatív kommunikációs platformot, ami feltehetőleg új szintre emeli majd a fesztiválkommunikációt az országban. A naplementével két filmet is levetítünk majd a Várkert Bazár Szárazárok színpadánál.

KULTer.hu: Van olyan dolog, ami idén nem fért bele, de jövőre szeretnétek megvalósítani?

Szeretnénk vidékre is terjeszkedni, más városok eseményeit is bevonni, még több programot támogatni és továbbra is segíteni a hazai elektronikus zenei élet fejlődését.

Telekom Electronic Beats Festival, Budapest, 2018. szeptember 13-16.

Takács Dalma

szerző: Takács Dalma
honlap e-mail
Takács Dalma 1994-ben született Kaposváron. A Corvinus Egyetem angol nyelvű média és kommunikációtudomány szakán diplomázott. A KULTer.hu popKULT rovatának szerkesztője. Fő érdeklődési területe a szubkultúra-kutatás, a pszichológia és a művészetterápia.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum