KULTer.hu - Diák Oscart nyert a fiatal magyar rendező
103379
post-template-default,single,single-post,postid-103379,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Diák Oscart nyert a fiatal magyar rendező

Diák Oscar-díjjal jutalmazzák Kovács István filmrendező Ostrom című diplomamunkáját az október 11-i díjátadón, ahol kiderül, hogy a fiatal magyar rendező az Arany, az Ezüst vagy a Bronz díj tulajdonosa lesz.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen nemrég végzett Kovács István diplomamunkájáért Diák Oscart (Student Academy Award) vehet át Los Angelesben a jövő hónapban.

Az SZFE hallgatói tavaly és tavalyelőtt is a jelöltek közt voltak.

A sikersorozat harmadik jelölése az Ostromé, azonban 1991-ben nyerte el a díjat utoljára magyar film, akkor Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című diplomamunkáját díjazta az Amerikai Filmakadémia.

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt.

Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A Budapesten és Kiskunlacházán forgatott filmben magyar, szerb és bosnyák színészek egyaránt feltűnnek, a főbb szerepekben Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic és Nenad Pecinar mellett Trill Zsolt és Keszég László látható. A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta.

A film nemzetközi premierje a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában volt nyáron.

Itthon először a Friss Hús fesztivál mutatta be, ahol a zsűri elismerő oklevelét, nemrég a BuSho fesztiválon pedig a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el.

Hutlassa Tamás és Osváth Gábor producerek elmondták, „az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően az Ostrom című filmet benevezhetik a Legjobb rövidfilm kategóriába. Így a magyar diplomafilm a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet majd az Oscar-díjért, amennyiben bekerül a jelöltek közé az akadémia tagok szavazatai alapján.”

Forrás: SZFE | MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. jún. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum