KULTer.hu - Elképesztő könyves projekt a jövő olvasóinak
102946
post-template-default,single,single-post,postid-102946,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Elképesztő könyves projekt a jövő olvasóinak

Han Kang a következő szerző, akinek a könyvét a norvégiai Future Library (A Jövő Könyvtára) projekt keretében közel száz évig olvasatlanul őrzik majd.

A Jövő Könyvtára egy skót művész, Katie Paterson projektje. 2014-ben ezer norvég lucfenyőt ültetett el az Oslo körüli erdőben, és megkérte az első írót, Margaret Atwoodot, hogy adjon neki egy kéziratot, amit száz évig a szerzőjén kívül nem fog ismerni senki.

Atwood szívesen adta át egy művét megőrzésre, mígnem 2114-ben kivágják a parcella lucfenyőit, és a belőlük készült papírra kinyomtatják.

A könyvtár addig csak Paterson és a szerzők elméjében létezik.

Atwoodot David Mitchell követte, majd Elif Shafak török író, aztán az izlandi Sjón.

Pénteken érkezett a bejelentés, hogy idén a dél-koreai Han Kangra, a Növényevő Man Booker-díjas szerzőjére esett a választás. „A történetei nyugtalanítóak és rendbontóak, az erőszakot, a kegyetlenséget, az élet mulandóságát és az ember törékenységét vizsgálják. Han az emberi lét szívébe vezet minket az írásmódjával, amely egyszerre mélyen gyengéd és átalakító erejű.” – indokolta meg a döntést Paterson.

„Hiszek abban, hogy az érzéseit átadják a fák, és évtizedek múlva az olvasói ugyanilyen időtlenként fogadják be őket.”

A kéziratot, melynek hosszát illetően nincs megkötés, Han májusban adja át egy ünnepség keretében a norvég erdőben. Ezután az oslói Deichman könyvtárban fogják őrizni, Atwood, Mitchell, Shafak and Sjón hasonlóképpen olvasatlan és kiadatlan kézirataival egy teremben.

A dél-koreai író számára a projekt az időről szól. „Koreában, amikor egy pár összeházasodik, azt kívánják nekik, hogy »száz évig« éljenek együtt. Az már közel örökkévalóságnak hangzik. Természetesen én nem élhetek már száz év múlva. Sőt, senki sem, akit szeretek. Ez az engesztelhetetlen tény arra késztetett, hogy elgondolkodjam az életem lényegi részéről. Miért írok? Kihez beszélek, amikor írok?”

Végső soron a Jövő Könyvtára a papírkönyvek jövőjének kérdésével is összefonódik Han szerint.

„Szeretnék imádkozni az emberek és a könyvek jövőjéért. 100 évig és tovább maradjanak fenn és erősítsék egymást, még ha nem is sikerül elérniük az örökkévalóságot.”

Forrás: The Guardian

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum