KULTer.hu - Esküvő egy magad építette kápolnában
103210
post-template-default,single,single-post,postid-103210,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Esküvő egy magad építette kápolnában

A  M Á S  Építészek tagjai első projektjük keretében a saját esküvőjük helyszínét hozták létre. A két fiatal építész rendhagyó esküvői kápolnát épített Csákberényben, amely letisztult megjelenésével maga képére alakítja a teret. 

Mészáros Orsolya és Gulyás Bálint a BME-n végeztek építészként 2016-ban. A diplomázás után fél évet a spanyol RCR Arquitectesnél töltöttek, majd különböző barcelonai építészirodákban folytatták a munkát, míg tavaly szeptemberben haza nem tértek.

Budapesten megalapították a saját stúdiójukat, a M Á S-t.

A választott név nem csak a családnevük kezdő- és záróbetűiből létrehozott mozaikszó (Mészáros-Gulyás), hanem az építészeti elképzelésüket, irányvonalukat is kijelöli: a szó mind magyar, mind pedig spanyol (több) jelentésében fontos számukra.

Ezt képviseli az első tervezésük is, az esküvői kápolna. „A kápolna gondolata esküvőnk közeledtével kezdett el kibontakozni.

Úgy éreztük, hogy ezt a fontos és különleges eseményt építészetileg is meg szeretnénk örökíteni.

Valami mélyen személyeset és belülről fakadót akartunk alkotni” – mondja az építész pár a kezdetekről. A munkát a templomok alapvető formájának vizsgálatával kezdték, az elkészült épület a román kori templomok apszisát gondolja tovább.

A modern építészet nyelvéhez illeszkedik az anyagválasztás.

A betonalapzatba illesztett tizenegy acélbordát lakatosok készítették el, de a két fiatal építész barátai segítségével állította fel őket. Az elemek félköríves elhelyezése a felállítható székekkel, padsorokkal együtt hozza létre a kápolnát.

„Az egész terület kitüntetett helyeként szolgál, filigránságával mégis képes a környezetbe illeszkedni, keretet adva a háttérben fekvő Vértes-hegység elnyúló lankáinak.”

Esküvőjük és így a kápolna helyszínéül egy régi malom mellett álló mezőgazdasági területet választottak Csákberényben, mely ma lakodalmaknak ad helyet, itt kaptak áldást a paptól júliusban.

A borítófotót Kenéz Gergely készítette.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum